Permeses les trobades de més de 10 persones

El Govern de la Generalitat ha aprovat, en el marc del Procicat, la pròrroga de la majoria de les mesures de contenció davant la COVID-19 a Catalunya publicades la setmana passada. Estaran en vigor des de divendres 3 de setembre fins el 9 de setembre

No obstant això, sí que hi ha canvis respecte de la darrera instrucció. En l’àmbit universitari, les activitats teòriques presencials poden augmentar el seu aforament del 50% al 70%, tot mantenint la possibilitat de seguir desenvolupant-les de forma telemàtica. També inclou l’adaptació del nou Pla escolar per al curs 21/22.

La pròrroga de les mesures implica seguir limitant les reunions o trobades familiars i de caràcter social, tant en l’àmbit públic com en el privat, a un màxim de 10 persones, llevat que es tracti de convivents. També es manté el 70% de l’aforament a l’assistència a actes i cerimònies civils o religioses, inclosos casaments, culte i cerimònies fúnebres. Totes dues mesures ja compten amb l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Valoració del Govern sobre la decisió del TSJC sobre l’oci nocturn

La secretària general de Salut, Meritxell Masó, i el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, han valorat positivament que el TSJC hagi acceptat les al·legacions de la Generalitat per mantenir tancat l’oci nocturn. La secretària general de Salut ha demanat molta prudència i precaució, ja que “estem a la cinquena onada. És cert que les dades epidemiològiques van a millor, però encara hi ha 350 persones a les UCI. Fins que aquesta xifra no baixi a 100 no podrem considerar que aquesta cinquena onada hagi desaparegut. Obrir l’oci nocturn no és convenient en la situació epidemiològica actual”.

Aquestes són les restriccions vigents:

– Es manté la limitació d’un màxim de 10 persones en reunions o trobades familiars i de caràcter social, tant en l’àmbit públic com en el privat, llevat que es tracti de convivents.

No es pot consumir aliments i begudes en espais públics, excepte en les sortides escolars, les activitats d’intervenció socioeducativa i les activitats del lleure educatiu permeses.

La mascareta segueix sent obligatòria “en alguns espais de concurrència pública, si són tancats o no es pot mantenir la distància de seguretat interpersonal d’1,5 metre” per a tothom a partir dels 6 anys, inclosos.

Comerços, bars, restaurants, sales de jocs i equipaments culturals i esportius han de tancar a les 00.30 com a màxim, també els serveis d’entrega o recollida a domicili. Les activitats culturals d’arts escèniques i musicals i les populars i tradicionals de caràcter musical disposaran de 30 minuts addicionals per al desallotjament.

– En bars, restaurants i hotels, es manté a 10 el màxim de persones per taula a les terrasses i espais a l’aire lliure i 6 persones a l’interior, llevat que pertanyin a la bombolla de convivència. L’aforament a l’interior segueix limitat al 50% i de l’exterior no té limitacions més enllà de la distància entre taules.

– Està prohibit fumar a menys de 2 metres de persones que no siguin del grup de convivència (ni a la via pública ni en terrasses de bars o restaurants ni tampoc en esdeveniments multitudinaris a l’aire lliure).

L’oci nocturn no pot obrir espais interiors, només exteriors, i també ha de tancar a les 00.30, amb mitja hora addicional per desallotjar els locals. No es permet el ball a la pista, tampoc amb mascareta. Han d’establir un control d’accés i guardar el registre durant un mes.

– El comerç, tant minorista com els centres comercials, mantenen el límit del 70% d’aforament. També és d’un 70% l’aforament màxim en activitats culturals com cinemes o teatres, biblioteques, salons de jocs, assemblees d’entitats culturals, esportives o associatives i en les cerimònies civils i religioses.

– L’assistència màxima a concerts, teatres, auditoris, circs i espectacles similars és de 1.000 persones en espais interiors i 3.000 a l’aire lliure o espais interiors amb ventilació reforçada, i estan obligats a fer control d’accessos i assignació prèvia de seients.

Parcs d’atraccions infantils, de jocs i fires poden obrir, amb un 50% d’aforament, i oferir servei de restauració.

– La presència de públic en les activitats esportives a l’aire lliure està permesa però limitada al 70% d’aforament i un nombre màxim de 3.000 persones.

– Les activitats de cultura popular i festes majors estan permeses, però sense aglomeracions, en espais perimetrals i amb seients assignats.

Totes les activitats culturals han de ser amb públic assegut (també concerts i festes populars).