aigües residuals

El Partit dels Socialistes de Gavà presentarà al proper Ple Municipal una declaració política sobre la situació de sequera i les mesures per fer-hi front que, segons diuen, estan trigant massa temps a arribar. El portaveu del grup, Jordi Tort, ho ha afirmat davant la planta depuradora de Gavà-Viladecans, que és una de les quatre Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR) metropolitanes i que produeix des de fa anys milers de litres d’aigua regenerada. Hi ha molts usos, però, que no han estat permesos per la Generalitat, ja que, segons diuen des del PSC, “no hi ha hagut una previsió de la possibilitat de sequera”.

Ara sí que s’han autoritzat alguns d’aquests usos, però, segons Tort, “és una pena que la Generalitat deixi les funcions fins al punt de què s’hagi d’utilitzar l’aigua regenerada quan estem només al 26% de cabal d’aigua a les conques de Catalunya. És una aigua que no s’ha pogut fer servir per usos industrials, de rec o fins i tot per aigua de boca, ja que existeix la possibilitat de fer-ho passant altres filtres. El Govern d’Esquerra Republicana de la Generalitat de Catalunya ha abandonat la gestió de l’aigua fins que ara s’han adonat que no en tenim i que hem de començar a fer restriccions dels usos”.

Jordi Tort reitera que “és una vergonya, dit de manera clara, que tenint el recurs de reaprofitar aquesta aigua i havent-ho reclamat en moltes ocasions, no se’ns hagi escoltat mai. Ara ens trobem en una situació que portarà que, probablement, a partir de setembre, la ciutadania haurem de patir alguns ajustos en el consum d’aigua de boca. Per tant, esperem que això no torni a passar i que es posin les piles d’una vegada”. A la declaració política que han preparat, els socialistes també demanen que, si plou, no es treguin mesures de reutilització de l’aigua, “perquè és un recurs molt escàs, i és necessari que es reaprofiti el màxim de vegades possible”.