Colla de Caminants Francesc Lasarte
Imatge de la pujada de 2019 (Foto: www.apeu.cat)

La tradicional pujada a peu a Montserrat que organitza cada any la Colla de Caminants Francesc Lasarte ha quedat ajornada. Mariví Muñoz, secretària de l’entitat, ens ha explicat que l’ajornament “es fa per motius obvis, ara amb la crisi sanitària pel coronavirus estem tots molt preocupats i per protegir-nos tots del contagi i a més s’espera que això vagi per llarg i ens enganxa just en la pujada”.

A banda del motiu de protecció sanitària, l’activitat estava programada per la nit del divendres 24 al dissabte 25 d’abril. Això és tot just per després de Setmana Santa, que és quan en principi hauria d’acabar el període confinament si és que no hi ha un allargament del mateix. Amb aquest escenari, “també ens seria molt complicat amb un temps de marge tan escàs gestionar tot el tema de permisos”.

També hi ha una qüestió purament física que ha motivat aquest ajornament, segons Muñoz: “La gent està confinada a casa i, tot i que la preparació de l’activitat la portem bastant al dia, per molt exercici que la gent faci a les llars la veritat és que no estan preparats per fer 50 quilòmetres, és una distància molt important per fer-la caminant i qualsevol persona que fa aquestes distàncies sap que cal una preparació prèvia, i no és el mateix fer cada cap de setmana exercici al carrer que fer flexions a casa, per posar un exemple”.

L’ajornament de la pujada a peu “no és de fet una cancel·lació, hem parlat de traslladar-la a una data a la tardor més que res per tal que les temperatures siguin semblants a les de finals d’abril”, ens matisa Muñoz. Aquest aspecte és molt més important del que sembla: “En principi ja no la podríem fer abans de l’estiu, encara que anem seguint el riu també toquem bastant asfalt, i s’ha de tenir en compte que, encara que sigui a la nit, l’asfalt s’escalfa molt ràpid i triga a refrescar fins i tot a la nit. A més, la muntanya també amb molta calor es fa pesada perquè portem molts quilòmetres al darrere i portem un cansament important a les cames, i en aquest escenari costa molt més recuperar-se”.

La pujada a peu a Montserrat de la Colla de Caminants Francesc Lasarte sol congregar cada any entre 200 i 250 persones “entre caminants i voluntaris, aquests últims s’han de contar també perquè són molt importants, un punt de recolzament per tothom i també necessiten una preparació que no és tan física, però en realitat també cansa la seva tasca”.