Sant Ramon
Ainhoa Álava, amb la seva bicicleta de muntanya per pujar Sant Ramon 20 vegades

Ainhoa Álava és el seu nom. Té 43 anys, i a finals de l’any 2009 li van detectar un càncer d’estómac del que se’n va poder sortir. Ara, i relacionat amb aquesta malaltia, ha engegat un repte entre personal i solidari: pujar i baixar 20 vegades la muntanya de Sant Ramon. Personal perquè la malaltia va obligar als metges a deixar-la sense estómac, i per tant el repte és majúscul. Solidari perquè ha convertit el repte en un projecte solidari per recaptar fons per lluitar contra el càncer infantil, fons que es donaran íntegrament a l’Hospital Sant Joan de Déu.

Álava va començar a pedalejar fa 5 anys, un esport que “em va agradar cada vegada més i m’ha estat ajudant moltíssim”. Fruit d’aquesta passió contacta amb Ride for Her – cycling & cancer, que és “una associació sense ànim de lucre que, a través de reptes relacionats amb la bicicleta, aconsegueix recaptar fons per lluitar contra la malaltia”. La gent de Ride for Her va dir-li finalment a Alava que els interessaria que fes un repte, i “un amic em va proposar la idea de pujar 20 vegades a Sant Ramon, que és una cosa molt nostra”.

L’objectiu del repte és recaptar 2.000 euros, i en el moment d’escriure aquestes línies s’han aconseguit 625 euros. Alava porta ja temps entrenant per un repte que, segons els seus càlculs, el portarà “unes 8 hores sense comptar aturades per menjar, pujant per la part de Sant Boi fins a dalt en un recorregut de poc més de quilòmetres”. Per les mitges que està fent en els entrenaments “podria fer unes dues pujades i mitja cada hora”. Tot i això, alava té molt clar que el repte “no és acabar en un cert temps, sinó només acabar-lo, si no l’acabo no passa res perquè jo ja no tinc que demostrar res a ningú”.

El gran handicap d’aquest repte serà l’alimentació, per raons òbvies, ja que “he de cuidar el que menjo, evidentment no puc menjar qualsevol cosa, així que ens hem marcat que en les primeres hores mengi plàtans, fruita, dàtils i fruits secs; després pararia a la una per menjar una mica de pasta bullida, i ja a la tarda li ficaria al cos una mica de sucre que no puc donar-li al matí perquè jo no el sintetitzo i podria tenir una baixada de sucre”.

Pujar i baixar 20 vegades de Sant Ramon “és un repte molt peculiar perquè jo no m’alimento com una persona normal, així que està tot molt pautat i cada hora o cada hora i quart jo pararé a menjar”. Però l’esportista està molt compromesa amb el seu objectiu, que és “poder agrair i tornar una mica als metges del que ells em van donar, jo no estaria aquí si no m’hagués trobat amb les persones que han investigat per poder sobreviure sense estómac”

Ainhoa Álava portarà a terme aquest repte solidari el proper dissabte, 29 de maig, a partir de les 7 del matí.