Quiròfans híbrids a Bellvitge

El Servei de Neurocirugia de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha començat a fer les primeres intervencions de columna vertebral en el quiròfan híbrid habilitat per a aquesta finalitat al nou bloc quirúrgic. La sala compta amb un TC intraoperatori, que permet als cirurgians disposar d’imatges en temps real i associades a sistemes de navegació de la zona on han d’intervenir, amb els quals obtenen una major precisió en les intervencions extremadament complexes, com per exemple les reseccions de tumors vertebrals o grans deformitats vertebrals.

La navegació intraoperatòria facilita la presa de decisions informades durant els procediments i assegura la màxima precisió en la localització i el tractament de la lesió. Per exemple, es pot veure tridimensionalment on es col·loquen els implants que fixen l’esquena, fet que contribueix a l’èxit de la intervenció i a reduir complicacions postoperatòries.

El TC intraoperatori també permet realitzar una tomografia immediatament després de la intervenció, sense treure el pacient del quiròfan, per comprovar que no queden restes del tumor. D’aquesta manera, els equips de cirurgia s’asseguren que han extret el tumor completament i s’eviten reintervencions.

El nou bloc quirúrgic de l’Hospital Universitari de Bellvitge compta amb un global de 31 quiròfans, dels quals tres són quiròfans híbrids. És l’únic hospital d’Espanya amb tres quiròfans d’aquest tipus, que permeten fer en una mateixa sala la intervenció i les proves d’imatge. Un d’aquest és el que es destina en exclusiva a la cirurgia de columna, una de les patologies amb més demanda. L’objectiu del centre és arribar a fer 400 intervencions anuals d’aquest tipus. Els altres dos quiròfans híbrids són per a les intervencions d’angiologia i cirurgia vascular, patologia vascular cerebral i neurocirurgia.

El bloc també incorpora dos quiròfans robotitzats i set quiròfans per a la Cirurgia Major Ambulatòria. En total són 8.000 metres quadrats equipats amb la més alta tecnologia i dissenyats per millorar la seguretat del pacient i el confort dels professionals.

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)

L’Hospital Universitari de Bellvitge pertany a l’Institut Català de la Salut (ICS) i és un dels 5 grans hospitals universitaris de Catalunya. Registra unes 35.000 altes anuals. Acreditat com a centre de tercer nivell, disposa de tecnologia i expertesa professional per realitzar els procediments assistencials més complexos. És l’hospital de referència terciària per a tot l’eix Sud de Catalunya fins a les Terres de l’Ebre i dóna cobertura assistencial a més de 2 milions d’habitants. Ha estat nou vegades TOP 20 en el rànquing dels millors hospitals de l’Estat.