Raquel Picolo
Raquel Picolo presenta la seva primera novel·la “Art brut”

L’escriptora Raquel Picolo presenta a Gavà la seva primera novel·la “Art brut”. Picolo està lligada a la nostra ciutat ja que condueix el club de lectura matinal de la biblioteca Josep Soler Vidal. Picolo es defineix com “una autora de contes, que és el gènere que més m’agrada”, però “per explicar el que volia explicar no tenia prou ni amb un conte ni amb un recull de contes, necessitava una història més llarga”.

Aquest és el primer llibre que l’autora té “la necessitat de publicar i donar a conèixer als altres perquè parteix d’una experiència personal de quan jo tenia 25 anys”. De fet, Picolo ha necessitat “trobar la distància emocional justa perquè tracta sobre salut mental i les experiències dures no es poden treballar en calent i fer literatura”.

Aquesta part autobiogràfica es importantíssima per entendre aquesta novel·la ja que “jo em puc posar a escriure en el moment que jo trobo la narradora protagonista, que és el meu alter ego, i puc donar-li la meva experiència, i això la fa versemblant perquè jo he viscut el que s’explica. A més, tots els personatges estan basats en persones que jo he viscut, per a mi és molt important aquesta versemblança”.

El punt de partida, doncs, de la novel·la, és aquesta vivència de l’autora tan important: “Jo em sentia amb deute d’escriure sobre la salut mental perquè vaig ser una privilegiada quan amb 25 anys em van haver d’ingressar. Jo tenia una bona xarxa laboral i familiar, però tenia companys de sala que no tenien aquesta sort, així que sentia que la societat havia de conèixer això, sentia que ho havia de transmetre”.

“Art brut” té dues trames. Una és un diari que una mare escriu al seu fill, que està en una situació delicada. L’altra seria “l’auto-ficció d’aquest personatge narrador, que quan tenia 25 anys va tenir un problema greu de salut mental, i aquesta part està escrita en tercera persona”.

El títol de la novel·la “fa referència a la creació artística específicament de malalts reclosos en un centre terapèutic, i és que ja se sap a nivell d’estudis publicats que la creació artística és un recurs molt bo, i per exemple Van Gogh va crear la seva millor obra en un centre de salut mental”.

Tot i que el tema que tracta és molt dur, Picolo assegura que ha intentat fer “una novel·la lluminosa, i la majoria dels personatges se’n surten, i crec que això és gràcies a l’art, que per aquests personatges és com una plataforma on es poden agafar per trobar un camí de vida”.

La presentació de la novel·la “Art brut”, que està publicada fa tot just un mes, tindrà lloc a la mateixa biblioteca Josep Soler Vidal el proper dimarts, 22 de juny, a partir de les 18:30 hores. Degut a les restriccions de la Covid-19, cal inscripció prèvia ja que l’aforament és limitat.

Podeu escoltar l’entrevista sencera a Ràdio Gavà