llum
Reunio alcaldes Endesa

Alcaldes i representants de 135 municipis de comarques barcelonines es van reunir ahir al matí a la capital catalana convocats per la Diputació Barcelona. L’objectiu era pactar una resposta conjunta davant la carta que Endesa va enviar a 250 municipis catalans el passat 1 d’agost i en la qual se’ls reclama a cadascun d’ells el pagament del 50% del deute econòmic de les famílies vulnerables que hi viuen. La companyia amenaça amb el tall del subministrament elèctric a partir del proper 1 d’octubre si no es fa efectiu abans aquest pagament.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va assistir a aquesta reunió i a la sortida va mostrar la seva indignació davant aquesta reclamació d’Endesa: “Em sembla inaudit, preocupant, inadequat i inapropiat és que s’enviés aquesta carta als Ajuntaments demanant el pagament d’aquest deute amb l’amenaça de que l’1 d’octubre es tallarà la llum a aquestes famílies, això és una cosa que no pot passar i que no tolerarem que passi”.

L’alcaldessa de Gavà ha recordat que, durant els anys de crisi econòmica, els Ajuntaments han fet front “a les ajudes i els suports a la pobresa energètica que han calgut”, però destaca que ara “cal clarificar el marc legal i l’aplicació de la Llei de Pobresa Energètica a través de la comissió que s’ha de constituir entre Generalitat, Diputacions i Endesa per aclarir com s’afronta aquest deute i per establir els criteris que serviran per afrontar situacions futures”.

Abans de la trobada, la presidenta de la Diputació, Núria Marín, va voler traslladar tranquil·litat als ajuntaments i va “donar la instrucció que no es pagui absolutament res a Endesa perquè aquest és un tema que hem de treballar conjuntament les administracions, començant i liderant per la Generalitat de Catalunya, que és la competent en matèria de serveis socials a Catalunya”.

Marín va expressar que la voluntat de la Diputació és “traslladar a tots els municipis de Barcelona, que és extensiu a tots els municipis de Catalunya, que no facin res de forma unilateral”, i va afegir que “no és un tema a resoldre des de cada municipi”.

L’alcaldessa de Gavà es va expressar també en la mateixa línia en assegurar que “no s’ha de pagar perquè la Llei 24/2015 diu que no es poden fer talls de subministraments quan hi ha acreditada una situació de pobresa energètica, llavors si estem parlant de situacions amb un informe de vulnerabilitat social, amb aquest informe a la mà no es pot tallar la llum a aquestes famílies”.

Per últim, Sánchez va advertir que ara el que cal és “establir les condicions per saber com s’ha de fer aquest pagament i a quina administració correspon, que al final no siguem sempre els Ajuntaments els que hem d’assumir els deutes, i per això necessitem aquest conveni que no clarifiqui”.

A la reunió van assistir també representants de l’Associació Catalana de Municipis, de la Federació de Municipis de Catalunya, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de la Taula Tercer Sector i de l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

La Llei 24/2015 aprovada al Parlament de Catalunya i a la que fan referència els alcaldes estableix el principi de precaució i assegura el dret d’accés als subministraments bàsics d’aigua potable, gas i electricitat a les persones i unitats familiars en risc d’exclusió social, evitant el tall d’aquets subministraments.