ajuts alimentaris
Gavà assumeix els ajuts alimentaris als menors vulnerables durant les vacances d’estiu

L’Ajuntament de Gavà mantindrà el suport als prop de 700 infants gavanencs que han deixat de percebre la beca menjador a causa de la cancel·lació de les targetes moneder per part de la Generalitat de Catalunya durant el període no lectiu.

El govern català va anunciar a finals de juliol la seva decisió de deixar inoperatives les targetes moneder distribuïdes durant l’emergència sanitària. El resultat és que des del passat 1 d’agost aquests prop de 700 infants de la nostra ciutat no reben aquest ajut econòmic.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha explicat que, davant la negativa del govern català de mantenir aquests ajuts durant el període no lectiu, “nosaltres vam assumir el compromís de mantenir aquestes targetes per garantir durant el període no lectiu el dret dels infants a l’alimentació, així que ara hem habilitat un punt a la sala annexa de la Biblioteca Josep Soler Vidal per poder fer el lliurament d’aquestes targetes a les famílies”.

Així doncs, Gavà distribuirà targetes moneder amb un import de 120 euros per infant que serviran per cobrir les despeses d’alimentació des de l’1 d’agost passat i fins el proper 14 de setembre, que és la data d’inici del curs escolar 2020-2021. Aquesta acció servirà per garantir l’ajut alimentari als infants d’unes 500 famílies de Gavà.

Sánchez ha lamentat que, “com passa moltes vegades, els Ajuntaments hem hagut de reaccionar davant la manca de resposta de la Generalitat. A més, aquesta era una qüestió que ja reclamàvem des de feia temps i en la que també ens vam avançar preguntant què passaria amb aquestes targetes quan acabés el període lectiu”.

Només conèixer l’anunci del Govern autonòmic a finals de juliol, els alcaldes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, inclosa Raquel Sánchez, van reclamar a la Generalitat que rectifiqués, en considerar la decisió inadmissible, i que es mantinguessin les targetes moneder durant les vacances escolars atenent a l’actual situació de crisi i per poder així donar resposta a les necessitats bàsiques d’alimentació dels infants vulnerables: “Els alcaldes vam denunciar aquesta imprevisió de la Generalitat. És una decisió que, en una situació d’extrema gravetat com la que tenim ara, sabem que té un impacte econòmic però sobretot social en moltes famílies de les nostres ciutats”.

Davant la necessitat de donar una resposta ràpida i eficaç, l’Ajuntament ha articulat ara un dispositiu que permetrà garantir aquest suport alimentari fins que comencin les classes Aquest dispositiu consisteix en l’emissió i lliurament de targetes moneder, per un import de 4 euros diaris, que arribaran als infants de Gavà beneficiaris de les beques menjador.

Les famílies rebran doncs 120 euros per cada infant a càrrec. Es preveu distribuir les targetes entre l’ 1 i el 10 de setembre i el saldo de les targetes estarà disponible fins el 30 d’octubre. Aquests ajuts extraordinaris i la preparació de tot el dispositiu suposaran un cost per a l’Ajuntament d’uns 110.000 euros.

En relació a aquests diners, Sánchez destaca que “sí que és cert que la generalitat, davant la pressió dels consistoris per haver de fer-se càrrec d’aquests imports, va dir que això es miraria de poder compensar en certa mesura als ajuntaments a través d’una addenda del Contracte Programa de Serveis Socials, però el cert és que d’entrada hem estat nosaltres un altre cop els que hem aturat l’impacte de les necessitats essencials dels nostres ciutadans, i en aquest cas dels infants”.

ajuts alimentaris
Aquestes són les targetes moneder que reparteix l’Ajuntament de Gavà

Raquel Sánchez ha aprofitat també per recordar que ja està obert el període de sol·licitud d’ajuts escolars per garantir la igualtat en l’àmbit escolar. L’alcaldessa ha destacat que aquests ajuts van destinats a diversos àmbits com ara “l’adquisició de llibres de text, les activitats extraescolars o les sortides curriculars”, per exemple. L’import global dels ajuts s’ha incrementat en 60.000 euros, “un augment important d’aquesta partida ja que som conscients de que probablement ara les necessitats seran més grans i hi hauran més peticions després de l’impacte social i econòmic que ha tingut i que encara està tenint la pandèmia”.

Es tracta, doncs, d’un increment en la dotació econòmica d’aquesta partida “per poder donar resposta a les necessitats dels infants en l’entorn escolar ja que, com sempre fem, defensem que l’educació és la màxima garantia d’equitat entre ciutadans i, sobretot, quan estem parlant del seu creixement i del seu desenvolupament”.