Aquest matí s’ha inaugurat la 65a Fira d’Espàrrecs de Gavà amb la presència ja de centenars de visitants
Aquest matí s’ha inaugurat la 65a Fira d’Espàrrecs de Gavà amb la presència ja de centenars de visitants

La 65a Fira d’Espàrrecs de Gavà ja està en marxa. L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, han estat enguany els encarregats de tallar la cinta inaugural que ha permès a la comitiva fer la seva passejada inaugural. Entre els membres d’aquesta comitiva hi havia representants de tots els partits polítics amb presència en el Ple Municipal, representants de moltíssimes entitats de la ciutat, així com ciutats anònims i també representants de ciutats veïnes com ara Viladecans, que celebra la seva fira d’aquí a dues setmanes.

En els seu parlament, Raquel Sánchez ha volgut destacar aquest matí que se sent “molt orgullosa, molt feliç, i molt satisfeta de veure com arribem a celebrar aquest any la 65ª edició de la Fira d’Espàrrecs, perquè aquest és un esdeveniment que tots els gavanencs vivim molt”.

Sánchez ha recordat que, “seguint el fil conductor de l’agricultura, de la pagesia, de la nostra terra i dels nostres arrels, hem sabut durant tots aquests anys afegir a aquest fil conductor altres elements, altres sectors que també han fet possible que la nostra ciutat esdevingui una ciutat referent, pionera, amb uns actius econòmics importants, que fan que Gavà es faci mirar i que la nostra ciutat ens ompli a tots d’orgull”.

L’alcaldessa ha destacat que tots els sectors de la Fira projecten la nostra ciutat, “tant els pagesos, amb aquesta exposició agrícola que és fantàstica; les entitats que participen de les activitats que es desenvolupen al llarg de tot el cap de setmana; els restauradors, que ens ofereixen la millor cuina amb els millors productes d’aquí; els comerciants, els sectors econòmics, les indústries i les petites i mitjanes empreses que tenen també el seu espai; i finalment també fan projecció de la nostra ciutat el conjunt de gavanencs que acullen a casa seva a familiars i amics que venen d’arreu de Catalunya i d’Espanya per veure aquest esdeveniment”.

Sánchez ha aprofitat per reivindicar que “si alguna cosa ens caracteritza als gavanencs és l’ambició, les ganes de tirar endavant, i aquesta Fira ha estat un exemple d’aquesta voluntat de la ciutat de tirar endavant”.

En aquest sentit, i “en uns moments en què la situació del país és complicada, en què estem vivint uns moments d’incertesa en els que sembla que tot es desmunta i que ens falten referents”, Sánchez ha volgut “reivindicar aquest esperit d’ambició i aquestes ganes de tirar endavant, perquè les dificultats hem aprés a la nostra història que les superarem, però hem de fer que la nostra ciutat sigui un espai de convivència i no hem de perdre de vista que esdeveniments com aquest ens uneixen, la Fira ens uneix a tots els gavanencs, i Gavà per sobre de tot ens uneix”

I ha estat en aquesta línia que Sánchez ha assegurat que “s’han de fer esforços i hem de treballar tots plegats des de les institucions per l’agricultura”, i ha demanat “més suport per part de la Generalitat, jo crec que és necessari i ens cal per poder fer efectives aquestes ganes de modernitzar, d’innovar, i sobretot de fer que aquest territori no només sigui atractiu des d’aquest punt de vista romàntic sinó que també sigui un territori amb capital productiu”.

Josep Pañella també s’ha dirigit als assistents i ha assegurat sentir-se “emocionat en veure tots aquests lots perquè darrere d’aquestes paneres hi ha un gran treball, hi ha il·lusió, hi ha sentiments, i uns grans records que ens porten a reviure moments amb avis, pares, fills o nets”.

Pañella ha agraït la participació a tothom, “del primer a l’últim”, i ha recalcat que la Fira “necessita d’aquesta implicació de tothom any rere any per continuar sent un referent a nivell català, amb aquesta participació la Fira serà el que nosaltres vulguem que sigui”.

Salvador Barri ha assegurat de la seva banda que “estem tenint una revifada en el tema de la producció de l’espàrrec, havíem tocat fons fa un parell d’anys però ara tenim una tirada a nivell comercial i gastronòmic de demanda de kilòmetre cero i de producte de proximitat, el que ens està tirant endavant”.

En aquesta reivindicació de la pagesia, Barri ha demanat “que es doni valor a l’espàrrec perquè és una cosa que ens hauria de fer sentir orgullosos”, i finalment ha recordat que “els valors que representa la pagesia de Gavà són molt importants i no s’han de perdre, hi ha en l’organització d’aquesta fira uns valors de germanor, de solidaritat, d’esforç, de sacrifici, que ens van transmetre els avis i que la gent de la terra hem de defensar, mantenir i tornar a transmetre a les noves generacions”.

La Fira, doncs, ja es pot visitar des de les 11 d’aquest matí, hora en la qual els primers visitants ja han pogut admirar la totalitat de paneres i obres exposades enguany. Entre aquestes, lògicament, hi ha les premiades en les quatre categories tradicionals: lots d’espàrrecs, paneres de qualitat, paneres artístiques de fruita i verdura fresca, i paneres artístiques de llavors.