Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà
Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà

Quines són les prioritats del consistori per al nou any i també de cara al mandat?

Ja han passat uns mesos des de la constitució de la corporació i durant aquests nou mesos hem adaptat l’estructura municipal a la nova organització política. Estem a punt de presentar algunes de les actuacions més importants que durem a terme durant l’any 2020 i també durant el mandat. Són projectes que ens han de permetre continuar garantint el funcionament de la nostra ciutat i millorant els serveis que prestem en el nostre dia a dia. Però sobretot i més important, ens han de servir per establir les bases del que ha de ser la nova transformació i el nou impuls que ha de tenir Gavà. Estem vivint un canvi de paradigma en tots els aspectes: econòmic, social i mediambiental. Hem de ser ambiciosos i jo, com a alcaldessa, ho soc. Hem de fer aquest camí i aquesta transformació i donar un nou impuls a la nostra ciutat.

Davant del nou paradigma mediambiental, de l’emergència climàtica: què es pot fer des d’una ciutat com Gavà?

S’hi pot fer molt. A les cimeres mundials del clima es reconeix també el rol de les ciutats i de la societat civil, que és molt important per tal de mitigar els efectes del canvi climàtic. Perquè el 70% de les emissions que repercuteixen directament en el canvi climàtic es produeixen en les zones urbanes. Per tant, nosaltres tenim al nostre abast poder dissenyar polítiques que canviïn el funcionament, l’estructura urbana, la mobilitat o el tractament dels residus. I també fer que l’educació ambiental estigui molt més present, des de les edats més petites. Això ho podem fer des de les ciutats. També apel·lant al compromís de la societat civil que ens està demostrant que cada cop està més convençuda i ens exigeix més a les administracions en aquest sentit.

Amb quines mesures concretes?

Hem redactat el Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic, que el presentarem en les pròximes setmanes. També portem molt de temps en un procés de renovació del sistema de recollida de residus per incrementar els índexs de recollida selectiva. També hem ampliat la xarxa pedalable i, en definitiva, fomentem un model de mobilitat que dissuadeixi de l’ús del transport privat i fomenti altres tipus de transport que són menys contaminants, amb mesures que van des de la renovació de la flota municipal a la remodelació de la C-245.

Com està funcionant aquest nou model de recollida i tractament de residus?

Jo n’estic molt satisfeta. Ara que ja hem passat les dues primeres fases d’implantació. Soc conscient que ha generat alguna queixa veïnal, però crec que hem fet una molt bona feina explicant a la ciutadania per què posàvem en marxa tot aquest nou pla i ja n’estem veient els resultats: hem passat a un 40% de recollida selectiva i hem millorat molt la nostra posició al rànquing de l’Àrea Metropolitana. No és que fóssim pas dels últims —tot i que hi va haver grups que ho van dir—, però ara hem millorat. I encara ens queda una tercera fase per desplegar.

En què consistirà?

Fonamentalment amb la construcció i el desenvolupament de la nova deixalleria municipal, que vol convertir-se en una “ecopèdia” perquè volem que tingui un caràcter pedagògic d’educació ambiental. Com també es fa economia circular des de l’àmbit domèstic. També incidirem en la millora de la recollida comercial, que és una de les nostres grans preocupacions. Tot plegat per seguir l’únic camí que tenim, hi estem obligats.

Un dels projectes anunciats per a aquest mandat és la construcció del tercer CAP. Aquest equipament està lligat al Pla de Ponent?

Doncs sí. Perquè quan parlem del Pla de Ponent no només es tracta de donar resposta a les necessitats d’habitatge, estem parlant també de completar els equipaments i les infraestructures que la ciutat necessita. És un projecte de futur, però, sobretot, és un projecte per millorar el Gavà actual. I és un projecte que respondrà al model de creixement que caracteritza la nostra ciutat, absolutament respectuós amb el patrimoni natural, mediambiental i paisatgístic.

Quins habitatges recollirà el Pla de Ponent?

Ja sabeu que és un pla molt ambiciós. La pròxima fase que construirà l’IMPSOL seran uns 143 habitatges, la meitat dels quals seran de venda i l’altra meitat de lloguer. I el que haurem de fer serà adaptar les previsions de creixement de la ciutat, tant al Pla de Ponent com en altres sectors, per donar resposta a les noves necessitats i als nous models residencials. Ens preocupen els joves i com poden emancipar-se, però també hem de buscar nous models per a la gent gran. Estem convençuts que el Pla de Ponent serà un projecte que ens permetrà donar satisfacció a aquestes necessitats, que ja són ben reals.

Està en marxa la construcció de la primera escola bressol municipal. Com està anant tot plegat?

Hi estem treballant. Tenim el projecte executiu i ara estem treballant en el projecte funcional i en la tramitació amb la Generalitat. Aquest és un equipament molt necessari, que vol ser molt més que una llar d’infants, amb serveis d’acompanyament per a les famílies. Crec que en els mesos vinents veurem com aquesta obra es comença a executar.

 

Podem posar-hi data?

Les previsions realistes ens fan situar en el setembre del 2021. He de ser sincera i no hi arribarem el setembre del 2020, però sí que estem fent tot el possible perquè el setembre del 2021 l’escola bressol estigui en funcionament.

Es parla molt del projecte urbanístic de Can Sellarès. Quina és la implicació de Gavà en aquest procés?

Nosaltres som copropietaris de Can Sellarès, però l’equipament es troba al terme de Viladecans. Fa un temps que ens van presentar un projecte i hi hem fet al·legacions per tal de poder defensar els interessos de la nostra ciutat i creiem que hi ha qüestions que s’han millorat. Ara estem preparant una jornada informativa per explicar com s’ha desenvolupat tot aquest projecte fins ara. Estem convençuts que és un projecte que millorarà l’entorn i el funcionament també de l’equipament, i esperem obtenir-ne un rendiment que puguem invertir a la nostra ciutat perquè no té sentit que invertim al terme municipal de Viladecans.

Però Can Sellarès té un valor sentimental…

El reconeixem, és clar, i buscarem mantenir aquest vincle amb la nostra ciutat. Però, per obtenir un ús òptim per a les nostres entitats, no era un equipament que estigués preparat. Som conscients que hi ha moltes necessitats d’equipaments esportius o de les entitats de cultura tradicional i el que volem és tenir recursos per millorar equipaments a la nostra ciutat.

Can Torelló podria formar part d’aquests equipaments? Com va aquest projecte?

Va avançant. També estem en fase de tramitació urbanística, que de vegades és quelcom feixuc, però que s’ha de fer. En qualsevol cas, constatar que hi ha interès per aquesta zona que ens ha de permetre tenir la piscina descoberta o un nou pavelló. Espero que abans de finals del 2020 aquest concurs surti i pugui presentar-s’hi la millor opció.

Es torna a parlar de l’ampliació de l’Aeroport i pensem en els sorolls a Gavà Mar. Què en pensa l’Ajuntament?

Som conscients —sempre ho hem dit— que estar al costat de l’aeroport ens fa més competitius. Però també hem dit sempre que la millora de la infraestructura no ha d’anar en detriment de la tranquil·litat i la convivència pacífica amb la nostra ciutat i, en concret, amb el barri de Gavà Mar. Hi ha alternatives que són factibles i les defensarem sempre.

L’Ajuntament aviat presentarà un nou pla d’inversions. Hi ha una data fixada?

D’aquí a dues o tres setmanes presentarem el pla d’inversions per a aquest mandat i també amb una mirada de més llarg recorregut. Veurem, ja, com és una realitat l’inici de les obres de la C-245, continuarem apostant per la millora dels nostres barris, arreglant carrers —tant del nucli urbà com de Gavà Mar—, començant la construcció de l’escola bressol municipal o amb un nou pla d’enllumenat públic més sostenible. I tot ho farem, com sempre, comptant amb la ciutadania.

Biografia

Ara es compleixen 8 mesos des que les urnes van confirmar Raquel Sánchez com a alcaldessa de Gavà, en aquesta ocasió amb majoria absoluta.

En els darrers mesos Sánchez ha assumit noves responsabilitats. El novembre de 2019 va ser escollida membre del comitè executiu de l’Airport Regions Council, organisme consultor en el Parlament Europeu que aplega una trentena de ciutats i regions que tenen en comú la proximitat a un aeroport internacional.

El desembre de 2019, el seu partit la va nomenar secretaria d’Estratègia i Clima al 14è Congrés del PSC.

Ben aviat, Raquel Sánchez presentarà el Pla d’Inversions de l’Ajuntament, un document que posa xifres als projectes i actuacions d’aquest primer any de mandat.