L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez
L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez

Com està? Com està vivint aquesta crisi?

Molt activa, treballant molt perquè aquesta situació ens ha posat a tots a prova. Molt entretinguda amb la feina i molt entretinguda també a casa, perquè és complicat estar-se a casa quan ets molt activa i amb dos nens petits. Però treballant molt i esperançada que la superació d’aquesta situació arribi aviat. I ens en sortirem, segur.

S’ha pogut estar a casa?

Avui en dia els mitjans telemàtics ens faciliten molt la feina i aquesta crisi ens ha demostrat que el teletreball és possible. Gràcies als professionals de l’Ajuntament he pogut fer molta feina des de casa. També he hagut de fer alguna sortida per raó del meu càrrec, però he intentat donar exemple, perquè ens hi jugàvem molt i només ens demanaven una cosa: estar-nos a casa. I, garantint el compliment de les meves funcions, així ho he fet. He estat molt a casa i continuo estant-m’hi.

Com ho ha fet Gavà?

La immensa majoria de gavanencs i gavanenques estan tenint un comportament exemplar i cívic. És cert que hi ha persones que no han complert les instruccions i la Policia Municipal ha estat contundent perquè ens hi estàvem jugant molt. S’havia de garantir la salut i la vida de moltes persones. I no podem abaixar la guàrdia perquè el virus encara viu entre nosaltres i l’única diferència és que els serveis sanitaris no estan tan col·lapsats. Tenim unes franges per poder sortir, i estem en el nostre dret de fer-ho, però haig d’apel·lar a la màxima responsabilitat de tothom.

Què ha pogut fer una institució com l’Ajuntament davant d’aquesta pandèmia?

Crec que hem demostrat que l’Ajuntament ha funcionat i ha funcionat bé dins de les nostres competències i del que ens deixaven fer. La situació ens ha posat a prova i ens ha obligat a refer la nostra manera de pensar en molts aspectes. Sobretot, hem aconseguit articular sistemes per assegurar que les persones més vulnerables tinguessin garantit des del primer moment allò que necessitaven. També hem vetllat pels espais de seguretat i hem començat a pensar en mesures que poguessin ajudar al sector econòmic.

En aquest sentit el ple va aprovar un ajut de 600 euros per a pimes i autònoms. Quan serà efectiu?

S’ha de publicar, però es podrà demanar d’aquí a unes setmanes. A partir d’aquí, fins a esgotar una partida de 325.000 euros, que és ben considerable. I no serà l’única mesura que prendrem en l’àmbit econòmic i social.

Les dades econòmiques fan albirar una crisi. L’Ajuntament està fort per afrontar-la?

Sí. L’Ajuntament té una economia sanejada, fruit d’una gestió que crec que ha estat responsable. Evidentment, haurem de revisar els pressupostos i hi farem els canvis que siguin necessaris per garantir la recuperació. De moment, només en aquesta primera fase, calculem que hem posat més d’un milió d’euros al servei de la sortida de la situació. Són ajuts per a les persones més desafavorides, també per als comerciants i el sector econòmic. I no podem deixar de banda altres sectors, com ara les entitats culturals i socials, que també es veuran afectades. Hem de veure com podem ajudar-nos entre tots. Caldrà la suma d’esforços i voluntats i, per això, plantejaré ben aviat un gran acord ciutadà per buscar aquesta corresponsabilitat, que és necessària.

Com valora l’actuació del teixit social gavanenc aquests dies?

Molt positivament. És de les coses bones que ens ha portat la crisi: aquest exemple de solidaritat col·lectiva. D’una manera espontània s’han fet coses molt positives. I això és el que vol recollir aquest acord ciutadà. No deixem aquest esperit solidari en aquestes setmanes sinó que intentem mantenir-lo en els mesos vinents. Vull transmetre la meva gratitud i felicitació a entitats i ciutadania per aquest comportament exemplar.

Com es planteja l’Ajuntament la desescalada?

El nostre timing estarà condicionat per la regulació de l’Estat, com no pot ser d’una altra manera. Des del primer moment hem estat molt prudents i ho seguirem sent. Donarem preferència al teletreball; però quan això no sigui possible, ja estem preparant les dependències municipals per garantir la salut i la seguretat dels treballadors i de la ciutadania.

Gavà no passarà de moment a la fase 1. Segons la seva percepció, com veu aquesta situació? Quan creu que podrem avançar?

S’ha de ser prudent, no hem de tenir pressa. Espero que les pròximes setmanes s’avanci, però és complicat perquè hem de garantir la salut. També hem de mirar de no bloquejar l’activitat productiva. Espero que d’aquí a quinze dies, com a màxim, puguem passar a la fase 1.

La suspensió de la Fira o de la Festa Major ha tingut una gran càrrega simbòlica. Hi ha la possibilitat que per Sant Pere es pugui fer alguna cosa?

Si no podem fer una Festa Major amb tots els ets i uts, com ja vam fer per Sant Jordi o la Fira, potser la podem fer virtual. Evidentment, en el format habitual no serà, perquè no pot ser en aquesta fase, però de ben segur que buscarem alternatives paral·leles. Aquesta crisi ens ha demostrat que les coses es poden fer d’una altra manera, més austera.

Aquests dies l’AMB prepara les platges per a l’estiu. Com es plantegen aquests mesos que ens arriben, especialment a Gavà Mar?

És evident que serà un estiu diferent. Quan ens diguin que es pot tornar a fer un ús recreatiu de la platja garantirem que les mesures de seguretat es compleixin. És un dels nostres grans atractius, però l’haurem d’adaptar a aquesta nova normalitat, així com la mobilitat al barri. Tot i així, encara és d’hora per saber què passarà els mesos de juliol i agost.

En sortim reforçats de tot plegat?

Aquesta crisi ens dona una oportunitat per demostrar-nos que les coses es poden fer d’una altra manera i per reforçar certes estructures. També ens fa veure que és imprescindible tenir un bon sistema de salut pública i s’ha demostrat que les retallades l’han afectat, tant a l’assistència primària com als hospitals o a les residències de gent gran, on s’hi ha actuat tard i malament. Aquesta és una oportunitat per prendre mesures no només pal·liatives sinó estructurals i transformadores d’una realitat en què hi havia moltes coses que no funcionaven bé.

Què és el que té més ganes de fer quan la situació es normalitzi?

Passejar, seure en una terrassa i prendre una cervesa. Estar tranquil·la i xerrant amb la gent. Crec que el que més falta ens fa és socialitzar, veure’ns les cares. No sé si abraçar-nos i fer-nos petons, però quan es pugui fer, estic desitjant fer-ho. Sobretot amb els amics i la família que fa temps que no veig. Gaudir d’una bona pel·lícula al cinema, d’una obra de teatre, viure les entitats… Tornar a fer tot allò al que estàvem acostumats i que eren tan normals. A nosaltres, amb aquest caràcter mediterrani que tenim, ens està costant força.

Esperem que sigui aviat…

I abans de seguir endavant, vull tenir un record per a tota la gent que ho ha passat molt malament durant aquesta crisi, per a totes les persones que han patit la covid-19 i per als seus familiars. I un record especialment intens per a les persones que ens han deixat, l’aspecte més dramàtic d’aquesta crisi. I molt inhumà, perquè moltes persones no s’han pogut acomiadar dels seus éssers estimats. I vull transmetre també la profunda gratitud per als professionals que han estat en primera línia: sanitaris, policia, treballadors de manteniment, els del sector de l’alimentació, els transportistes, els mitjans de comunicació… Hem demostrat que som una gran ciutat i que quan és necessari, actuem. I aquest és l’esperit i el compromís que hem de mantenir els mesos que vindran.