pandèmia
Sánchez, aquest matí a les instal·lacions dels mitjans de comunicació locals

16 de març de 2020. Avui fa exactament un any. Era el segon dia que Espanya vivia sota l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol, que implicava un confinament domiciliari de tota la població. Però era dilluns i, per tant, era el primer laborable amb tothom tancat a casa. Els carrers estaven anòmalament buits i, tot i que encara no ho sabíem, això seria la tònica dominant els següents dos mesos i mig. Tothom reclòs a casa seva i gairebé tots els serveis aturats.

Afortunadament, el confinament domiciliari va passar, però la pandèmia, com sabeu, continua un any després de l’inici d’aquell tancament. Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, ha donat avui les gràcies “a tants i tants treballadors municipals que al llarg d’aquest any han donat el millor de si mateixos per tal de garantir que la ciutat continués funcionant, i que sobretot en els mesos més durs del confinament van garantir totes les condicions d’higiene i seguretat”.

Sánchez ha fet aquestes declaracions en una visita aquest matí a les instal·lacions que compartim els tres mitjans de comunicació locals, Ràdio Gavà, Gavà Televisió i El Bruguers. De fet, l’alcaldessa ha recordat explícitament als “periodistes que ens vau estar informant des del primer dia de com s’estava produint el confinament”, així com als “serveis de neteja i manteniment i també a la policia, que va estar des del primer dia sense descans supervisant que es complissin les normes i també donant un cop de mà als professionals que han treballat de valent aquests mesos per garantir la salut i la seguretat de la ciutadania”.

Sánchez ha posat de manifest que l’Ajuntament “ha fet un esforç econòmic molt important perquè, en els mesos més durs, vam destinar més de tres milions d’euros per tal de garantir els serveis i per tal de fer que l’organització respongués a les necessitats de la ciutadania ja que, tot i estar confinada, ens trobàvem amb situacions greus com ara persones en vulnerabilitat que no podien accedir a les necessitats bàsiques a causa de malalties o de ser gent gran”.

Inversió extra per esmorteir l’impacte de la Covid-19

Pel que fa a aquests més de tres milions d’euros que menciona l’alcaldessa, en concret, i segons fonts municipals, la xifra del “sobreesforç per garantir i reforçar el funcionament dels serveis municipals” puja a “3.125.000” euros. D’aquesta quantitat, poc més de dos milions s’han destinat a espai públic i mobilitat, gairebé 700.000 a activitat i promoció econòmica, i al voltant de 120.000 tant en prevenció i protecció sanitària com en adequació de serveis, dependències i equipaments municipals.

L’alcaldessa no ha oblidat, a més, que la ciutadania “va donar mostres molt importants de solidaritat, com per exemple voluntaris que van fer mascaretes o empreses que van fer donatius, i això demostra que som una gran ciutat de persones solidàries que, quan hi ha problemes, s’aboquen a ajudar als demés”.

Tot i que amb la vacunació sembla que es comença a veure la llum al final del túnel, Sánchez alerta que “hem de seguir mantenint les cauteles, hem de seguir complint les normes perquè no podem malmetre tot el que hem aconseguit i que per la manca de civisme d’uns pocs tornem a escenaris que després tenen conseqüències importants, socials, econòmiques i sanitàries”.

Consulta aquí els detalls de les actuacions municipals durant aquest any de pandèmia.