Gavà finalista al European Green Leaf 2022
Raquel Sánchez

Gavà és l’única ciutat de l’Estat espanyol que ha estat escollida com a finalista dels propers premis European Green Leaf. Uns guardons que atorga la Comissió Europea per reconèixer la tasca de les administracions municipals en la construcció de la resiliència urbana i la sostenibilitat. Una tasca que, com remarca la direcció general de Medi Ambient de la Comissió Europea, “pren especial rellevància en aquests moments de crisi sanitària, social i econòmica sense precedents”.

Les ciutats seleccionades comparteixen el compromís d’afrontar els reptes ambientals i urbans, demostrar que és possible construir espais urbans verds més saludables.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que Gavà hagi estat seleccionada com una de les ciutats finalistes. En concret, Gavà opta al premi “European Green Leaf”, per a ciutats entre 10.000 i 100.000 habitants. Competeix amb Bistrița (Romania), Elsinore (Dinamarca), Treviso (Itàlia), Valongo (Portugal) i Winterswijk (Països Baixos).

Segons Sánchez, “aquest és un reconeixement més a la forta aposta que fa Gavà i tot l’equip de Govern per tal d’aconseguir fer de la nostra ciutat un espai més amable, més vivible, més verd, i en definitiva més compromès amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Fa anys que ens vam marcar com a full de ruta l’agenda de la sostenibilitat en el disseny de la ciutat i en l’aplicació d’accions que apliquem a tots els àmbits de les nostres polítiques, tanta l’àmbit social com a l’econòmic, l’urbanístic i el mediambiental”.

L’alcaldessa ha afegit que més enllà que Gavà s’emporti finalment el guardó, “només pel fet de ser reconeguda com a finalista entre unes candidatures que han estat molt potents ja és motiu d’orgull”. La ciutat guanyadora rebrà un premi de 200.000 euros. Els premis econòmics s’utilitzaran com a contribució a la implementació d’iniciatives i mesures per millorar la sostenibilitat mediambiental de les ciutats.

La Comissió Europea també ha desvetllat les quatre finalistes del títol de Capital Verda Europea: Helsingborg (Suècia), Cracòvia (Polònia), Sofia (Bulgària) i Tallinn (Estònia). La guanyadora d’aquesta categoria rebrà un premi econòmic de 600.000 euros.

Les 10 ciutats finalistes a les dues categories entren ara a la fase final del concurs: convèncer un jurat internacional del seu compromís seriós amb el desenvolupament urbà sostenible, la seva capacitat d’actuar com a model a les altres ciutats i la seva estratègia de comunicació i interacció amb els seus conciutadans i conciutadans.

Els guanyadors del títol European Green Capital i European Green Leaf es desvetllaran el 9 de setembre a Lahti (Finlàndia), la capital verda europea d’enguany.

La candidatura de Gavà

El dossier amb què Gavà opta a aquest premi posa èmfasi en l’estructura territorial i els valors naturals, remarca l´ús sostenible del sòl i els instruments de planificació urbanística i qualitat urbana. En aquest terreny, s’esmenta, entre d’altres, el pla director d’espai públic que s’està aplicant a Gavà Mar, i el Pla de Ponent com a exemple de desenvolupament urbà integrat en l’entorn. Entre els indicadors utilitzats es fa esment del fet que el 99,8% dels habitants de Gavà viu a menys de 300 metres d’una zona verda oberta al públic.

El dossier destaca en un altre dels seus apartats la renovació i millora del sistema de gestió de residus, l’augment significatiu de la taxa de reciclatge, i l’aposta per l’economia circular i la mobilitat sostenible.

En matèria de canvi climàtic i energia, el dossier recorda que Gavà participa en el projecte Ecoindustria, el Pla d’acció d’energia sostenible (PAES) i el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (2019-2030), que descriu una trentena d’accions per prevenir els riscos prioritaris identificats a Gavà. Aquestes accions s’emmarquen a més en la participació que Gavà té en el Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia i a la Red Española de Ciudades por el Clima, on l’alcaldessa és vicepresidenta.

Afegir que el jurat dels premis ressalta el Pla d’Innovació i Reactivació Econòmica de Gavà i la seva alineació amb l’Agenda 2030 i els ODS, remarcant la transició ecològica i l’adaptació al canvi climàtic, la naturalització dels espais públics per fer-los més sans, augmentar la qualitat de l’espai urbà i assolir l’objectiu de residus zero el 2030.