“No hi ha futur si les ciutats no són sostenibles”. Això és, si més no, el que pensa Raül Romeva, vicesecretari general de Prospectiva, Agenda 2030 i Transició Ecològica d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que ahir dimecres va oferir una xerrada als baixos del Museu de Gavà sota el títol “Ciutats i comunitats sostenibles”. L’acte estava organitzat pel grup municipal d’Esquerra a Gavà.
Segons Romeva, “ja no és un tema de consciència sinó de necessitat, i ho estem notant cada dia amb aspectes com el preu de l’energia, que puja a nivells extraordinaris i això dificulta la capacitat d’emprenedoria, el manteniment de determinades instal·lacions, i òbviament el dia a dia de les persones més vulnerables, i per tant cal un canvi de paradigma des del punt de vista energètic”.
El dirigent republicà es va referir també a l’aigua, que és “un bé comú però a la vegada és un bé escàs, i això obliga a que hi hagi un canvi de polítiques i, en comptes de gestionar la demanda, el que s’ha de fer és gestionar l’oferta perquè la que hi ha és la que hi ha i no podem demanar més”.
Per tot això, Romeva creu que “és obvi que cal canviar paradigmes i perspectives sobretot des del punt de vista de la gestió i de la planificació: la gestió és important, però si no planifiquem en funció d’aquests reptes difícilment ens en sortirem”.
Romeva s’hi va referir al Pla de Ponent per criticar-lo: “El model socialista, que ja coneixem de fa moltes dècades, es basa sobretot en el desarrollismo, que és aquesta necessitat de construir, construir i construir. Però per molt que ho pintis de verd, en realitat allò és obra dura, és construcció, i això et pot donar rèdits a curt termini però a mig termini el que fas és hipotecar la ciutat”.
El dirigent d’ERC va afegir que “sí que és cert que cal habitatge, però cal que aquest habitatge sigui d’unes condicions determinades i que en cap cas hipotequi altres necessitats que tenen a veure amb la convivència i amb els reptes globals”.
Miquel Rosselló, portaveu del grup municipal gavanenc d’Esquerra, ens ha explicat que el seu grup tenia interès en portar Raül Romeva a Gavà perquè “ell és la persona encarregada al partit de l’Agenda 2030 i també és una persona molt implicada amb el medi ambient, i ja sabeu que aquí a Gavà tenim problemes de medi ambient amb el ja famós Pla de Ponent”.
En aquest sentit, Rosselló ha destacat que el títol de la xerrada, “Ciutats i comunitats sostenibles”, “és precisament el contrari del que creiem que ens volen fer aquí a Gavà, volen crear un nou poble amb quatre nous barris, en un lloc privilegiat, i segur que no serà sostenible perquè hi haurà molt poca densitat d’habitatge en un espai molt gran, per tant això no surt a compte a un ajuntament i, a dia d’avui, és una despesa innecessària”. Segons Rosselló, “nosaltres creiem que hi ha altres maneres de fer ciutats sostenibles, i el Raül té moltes idees de com es poden fer i segur que pot orientar la nostra política de cara a properes accions”.