Recerca sobre fauna i flora als parcs i platges metropolitanes

Aquest dissabte i diumenge se celebra el 3r Bioblitz Metropolità, un acció que té per objectiu fer un recompte d’espècies mitjançant ciència ciutadana per obtenir un recull de la biodiversitat al territori metropolità.

Aquesta iniciativa, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb la col·laboració dels ajuntaments metropolitans, es durà a terme als parcs i platges metropolitanes, en el cas de Gavà el Parc del Calamot, la Platja de Gavà i l’Estany de la Murtra. Enguany per adaptar-se a les mesures adoptades pel Covid és durà a terme a través de les xarxes socials.

Per participar-hi, caldrà que durant els passejos a aquests espais durant les franges horàries permeses, observeu la natura i la biodiversitat que ens envolta, fotografieu aquells animals i plantes que us agradin més i compartiu les fotografies per les xarxes socials amb el #BioblitzMetropolità20. Podeu compartir les vostres fotografies indicant el nom de l’espècie i en el cas que no ho conegueu ho podeu consultar. Durant la setmana següent, col·laboradors experts ajudaran a identificar totes aquelles espècies que no s’hagin pogut identificar.

Com participar?

  1. Aprofita sempre la franja horària permesa per passejar corresponent a la teva edat o circumstàncies i segueix les mesures de seguretat vigents. Participa pel teu compte mentre fas el passeig. Recorda que no es tracta de cap activitat grupal, ni organitzada, ni guiada per cap responsable.
  2. Les observacions s’han de realitzar sempre a un parc o una platja metropolitans.
  3. Observa la natura i la biodiversitat del teu voltant mentre passeges.
  4. Fotografia els animals o plantes que et cridin l’atenció, sempre i quan formin part de la flora o fauna del parc, sempre respectant-los i mai fent-ne captures. Poden ser tota mena d’organismes: ocells, insectes com ara papallones, escarabats, abelles i vespes, aràcnids, rèptils, amfibis, peixos, arbres, flors, etc.
  5. Les fotografies han de ser en color, sense filtres i han de mostrar el detall de l’ésser viu, cal que es pugui identificar quina espècie és i això no es podrà fer si no s’observen les seves característiques. En cas que es tracti d’una planta serà necessari el detall de la seva tija o tronc, fulla, flor, fruit si en té.
  6. Publica la fotografia al teu perfil de Twitter o Instagram (tria només una de les dues xarxes socials per no repetir observacions) etiqueta en la publicació el perfil @ParcsplatgesAMB o @parcsplatgesamb i fes servir el hashtag #BioblitzMetropolità20 si coneixes l’espècie afegeix els seu nom vulgar i/o científic, si no, pregunta’ns de quina espècie es tracta. Intentarem contestar totes les vostres consultes amb la col·laboració de científics experts. És molt important que indiquis en quin parc o platja l’has observat.
  7. Les publicacions de les fotografies es poden fer al llarg de tot el cap de setmana del 30 i 31 de maig.
  8. S’elaborarà un cens de biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans amb el recompte de totes les espècies que s’hagin observat.
  9. Durant la setmana de l’1 al 5 de juny, s¡organitzaran diversos directes a Instagram on els experts col·laboradors comentaran els resultats obtinguts per temàtiques: ocells, papallones, flora i rèptils i amfibis. Properament publicarem el calendari d’aquests directes.
PUBLICITAT