Reconeixement Administració Oberta

L’Ajuntament de Gavà ha revalidat el Reconeixement Administració Oberta, premi que atorga la Generalitat de Catalunya. El lliurament dels guardons va tenir lloc ahir tarda en el decurs del II Congrés de Govern Digital que se celebra fins avui al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Els Reconeixements d’Administració Oberta distingeixen els ens locals que han destacat en la implantació i ús dels serveis d’Administració digital a les seves organitzacions. Inclouen set categories, sis d’elles per a ajuntaments segons el nombre d’habitants, i una per a Consells Comarcals. L’Ajuntament de Gavà ha estat distingit dins la categoria d’ajuntaments de 20.001 a 50.000 habitants.

Els premis s’atorguen d’acord amb els indicadors objectius que recull el Consorci AOC, analitzant les pàgines web dels ens locals i l’ús dels serveis del mateix Consorci. Es valora que l’Ajuntament o Consell Comarcal disposi de carpeta ciutadana, tingui seu electrònica, ofereixi perfil del contractant, permeti tràmits en línia, enviï notificacions electròniques, accepti factures electròniques, intercanviï dades d’altres administracions, sigui entitat de registres T-CAT o IdCat; tingui un portal de transparència al seu web o disposi de Finestreta Única Empresarial Local, entre altres aspectes.

Els reconeixements s’han atorgat en el II Congrés de Govern Digital, organitzat per la Generalitat, el Consorci Localret i el Consorci AOC, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el CCCB. Esdevé un espai de trobada i d‘intercanvi de coneixement, amb experiències i debat sobre les infraestructures que han de permetre una bona governança i una gestió pública eficient, estructurant una administració oberta i innovadora.

Al congrés, l’Ajuntament aporta les seves experiències en matèria de transparència i innovació, amb la intervenció del tinent d’alcalde Jordi Tort sobre el projecte “Cèl·lules d’Innovació”, un projecte intern de treball col·laboratiu que va néixer el 2017 amb un doble objectiu: abordar nous reptes per millorar l’espai de relació amb la ciutadania, i generar i potenciar noves formes de treball internes per poder donar un valor afegit al potencial del personal. El Secretari de l’Ajuntament, Roger Cots intervé sobre el Reglament Europeu de Protecció de Dades, i la cap de la Unitat de Serveis Informàtics, Carme Lavado, sobre el portal de dades obertes Gavà Obert, que ha rebut un nou reconeixement públic.

Gavà, cinquena ciutat espanyola en Open Data

El web municipal Gavà Obert ocupa la cinquena posició de l’Open Data Ranking, publicat la setmana passada per l’empresa 8 Wires, especialitzada en la innovació i solucions basades en dades. S’han avaluat les iniciatives Open Data de 32 ajuntaments espanyols, seleccionats prèviament entre els 75 que han impulsat projectes de dades obertes. En la valoració s’han tingut en compte 7 aspectes claus: usabilitat, participació, reutilització, accessibilitat, catàleg, data set i informació. Gavà comparteix la cinquena posició amb Alcobendas i Manlleu amb 11 punts.

Gavà Obert es va posar en marxa el juny de 2014 com a resposta a la voluntat política de l’Ajuntament de fomentar la transparència i el control democràtic de la gestió municipal. Possibilita que la ciutadania pugui tenir accés a la mateixa informació que poden consultar tots els regidors i regidores del Consistori, des de qualsevol estadística rellevant fins a la comptabilitat municipal.

Gavà Obert també genera innovació i riquesa, atès que amb l’obertura de les dades qualsevol persona pot aprofitar-los per generar nous serveis i aplicacions, així com complementar aquells que presta l’Ajuntament. En última instància, és possible crear serveis en col·laboració amb l’Ajuntament. Per facilitar l’ús i explotació de les dades, incorpora uns vídeos tutorials.

Gavà Obert va ser el primer portal municipal “5 estrelles” de l’Estat espanyol, segons la classificació creada per l’inventor d’Internet Tim Berners-Le, en complir tots els requisits: la transparència, la participació ciutadana i, la possibilitat d’utilització de les dades per generar valor públic. El 2015, va ser distingit com a finalista en el V Congrés Nacional d’Interoperabilitat i Seguretat (CNIS), i l’any passat va ser nomenat millor portal de dades obertes de Catalunya en la jornada Open Data Day, organitzat per BCN Iniciativa Open Data i Ideograma.

Gràcies a la fiabilitat i rigorositat que ofereix el portal d’Open Data, l’Ajuntament, amb la vocació d’anar més enllà de la transparència i incidir en el retiment de comptes, ha posat en marxa dos portals on es pot fer el seguiment, d’una manera senzilla i pedagògica de l’acció de govern i de la despesa i pressupost de l’Ajuntament. Es tracta de la web de seguiment del Pla d’Actuació Municipal (PAM) i de la web de pressupostos transparents.