Recta final de la nova fase de remodelació de Can Torelló

La Zona Esportiva de Can Torelló continua el procés de remodelació. Les obres presupostades en 1.200.000 euros milloraran l’accessibilitat al recinte i la zona d’aparcament encaren la recta final i es que estiguin finalitzades després de Setmana Santa.

En una visita a la instal·lació, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, va posar en relleu l’abast d’una actuació que “permetrà reordenar la mobilitat, que els vehicles redueixin la velocitat i facin uns girs més segurs, a més de millorar l’estacionament”.

Després d’aquestes intervencions s’abordarà l’eficiència energètica de la instal·lació, amb la reforma de l’enllumenat i la instal·lació de plaques fotovoltaiques i d’una caldera aerotèrmia. Gemma Badia va destacar que “aquesta és la manera d’afavorir l’esport: oferir uns equipaments de qualitat i accessibles, i que a més permetin fer el millor ús dels recursos públics. A Can Torelló aconseguirem un estalvi energètic del 40%”.

Els treballs que ara són a punt de finalitzar donen continuïtat a les actuacions que es van fer el primer trimestre de l’any passat i que van consistir en la pavimentació dels accessos, l’arranjament de la zona d’esbarjo i jocs infantils, i la renovació de la gespa artificial del camp de futbol 1.

Accessos més segurs i mobilitat fluida

Actualment, l’entrada i sortida de vehicles es produeix per un únic accés, obligant als que venen de Gavà Mar a aturar-se a l’avinguda per cedir el pas dels vehicles que provenen del nucli urbà. A més, en sortir del recinte els vehicles s’han d’aturar sobre el carril bici i de vianants. Els treballs ara en curs permetran reforçar la seguretat i la fluïdesa, i per això es crea un nou accés només d’entrada, 85 metres al nord de l’actual, que enllaçarà directament a l’aparcament. Els vehicles provinents del sud hauran de fer un canvi de sentit en la cruïlla amb la carretera B-210, ja que s’impedirà el gir directe mitjançant pilones.

L’accés existent serà només de sortida i obligarà tots els vehicles a circular direcció a Gavà Mar. Aquells que vulguin canviar de sentit ho hauran de fer a la nova rotonda que s’està habilitant 200 metres direcció sud.

 

L’habilitació de la nova rotonda afecta el carril bici i de vianants existents, que s’ha fet seguint el nou traçat i mantenint les característiques actuals. També es plantaran de nou els parterres i la vegetació, mentre que les palmeres afectades, un total de 8, es trasplantaran en altres ubicacions.

A la rotonda ja s’ha finalitzat la pavimentació del desviament del carril bici i de vianants. En breu es farà l’asfaltat i es col·locarà la senyalització vertical.

Més places d’aparcament

La intervenció també comporta l’arranjament de l’aparcament. Aquest quedarà distribuït en quatre carrers perpendiculars on hi podran aparcar 136 turismes. A la franja més a ponent hi podran estacionar fins a 4 autocars sempre que sigui necessari, ja que els carrils i els radis de gir s’han dimensionat per garantir-ne la seva mobilitat.

Es manté el paviment actual de sauló, degudament compactat. Les franges d’aparcament queden delimitades per una vorada de formigó i als extrems es creen unes illetes per endreçar l’estacionament i alhora protegir els arbres existents.  Actualment resta pendent l’anivellament del la superfície, la instal·lació de les columnes d’enllumenat, la senyalització vertical que regularà la circulació de l’aparcament i finalitzar la instal·lació de la nova porta d’accés.

Per ocasionar les mínimes afectacions durant les obres, els caps de setmana ja es disposa de quasi la totalitat de l’aparcament. També es pot disposar d’aparcaments alternatius, com són el del Bordas Garden Center (de dilluns a divendres en horari comercial) o el de Gavà Parc, a la zona industrial. No obstant això, es recomana fer servir el transport públic, el cotxe compartit o la bicicleta per accedir a l’equipament.

Un equipament de baix consum energètic

Finalitzats aquests treballs, s’abordarà una nova fase de la remodelació de Can Torelló. Amb més del 50% de la inversió global, anirà destinada a la millora de l’eficiència energètica de l’equipament, que compta amb més de 2.500 usuaris d’escoles esportives i clubs locals de dilluns a divendres, i una mitjana de 1.000 durant els camps de setmana.

Aquest ús intensiu fa que la millora energètica se centri en l’aigua calenta per a les dutxes i en la il·luminació dels camps. Amb el finançament dels Fons Next Generation, se substituirà la caldera de propà per un sistema d’aerotermia, i es canvien les lluminàries exteriors i de l’edifici de serveis per LED.

A més, a la coberta de l’edifici s’instal·laran plaques fotovoltaiques que generaran bona part de l’electricitat necessària.

Amb aquesta inversió es reduirà el consum energètic de l’equipament en un 40%, cosa que convertirà la instal·lació en un equipament de baix consum en reduir la demanda energètica a la vegada que generarà part de l’energia consumida gràcies a la instal·lació de plaques solars.