L'alcadessa durant la visita guiada que es va fer després de la inauguració
L'alcadessa durant la visita guiada que es va fer després de la inauguració

El refugi antiaeri de la Rambla acollirà, fins el 3 d’octubre, l’exposició “Maquetes d’arquitectura commemorativa i funerària del segle XX”, organitzada per UIC Barcelona School of Architecture, en col·laboració amb el Museu de Gavà i l’Ajuntament. El professor de UIC Barcelona Guillem Carabí i l’exalumna Marta Faura són els comissaris de la mostra, que es podrà visitar cada primer diumenge de mes en una visita guiada.

L’exposició es compon d’un conjunt de 15 maquetes, elaborades pels estudiants de la UIC Barcelona School of Architecture, sobre monuments commemoratius i funeraris dissenyats pels mestres de l’arquitectura del segle XX, entre els quals figuren Adolf Loos, Walter Gropius, Le Corbusier, Mies van der Rohe, Aldo Rossi, Carlo Scarpa o Alvar Aalto

Ahir, a la tarda va, tenir lloc la inauguració a la qual van assistir l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, el rector de UIC Barcelona, ​​Xavier Gil, el director de UIC Barcelona School of Architecture, Josep Lluís i Ginovart, estudiants i representants de l’empresa Garcia Faura que van col·laborar amb la construcció desinteressada de les peces que sostenen les maquetes.

El refugi antiaeri de Gavà, que acull l’exposició, es va construir l’any 1938 durant la Guerra Civil Espanyola per protegir la població dels atacs aeris de l’aviació feixista. Gavà va ser objectiu militar des del primer moment ja que albergava la fàbrica Roca, encarregada de la producció dels projectils del bàndol republicà. Des del 2013 està obert a la ciutadania.

El director del Museu de Gavà, Josep Bosch, va recordar la història del refugi així com l’objectiu de l’Ajuntament de obrir-lo a la ciutadania i fer “un homenatge als gavanencs morts durant la Guerra Civil i per extensió a tots els morts durant aquesta guerra”. Bosch va afegir que “ara amb aquesta exposició tenim l’oportunitat d’ampliar aquest homenatge amb els morts de les dos grans guerres europees”. El director del Museu també va remarcar el fet que l’exposició hagi estat fruit de la col·laboració entre una universitat, un museu i una empresa, Garcia Faura.

El comissari de l’exposició Guillem Carabí va explicar que la mostra recull els treballs realitzats en el marc de l’assignatura Composició 4 durant els cursos 2015-2016 i 2016-2017. Durant dos semestres, els alumnes van estudiar, van investigar i van reconstruir en maqueta alguns dels monuments que, durant el segle XX, es van projectar i es van construir a Europa principalment en commemoració als caiguts de la Primera i de la Segona Guerra Mundial. “L’exercici plantejat als alumnes tracta de posar en relació la història de l’arquitectura del segle XX a Catalunya amb l’arquitectura que, en paral·lel, estava succeint a Europa. Els temps polítics a Catalunya —i a Espanya en general— van ser diferents dels d’Europa. Comprovar l’existència de relacions entre els arquitectes de Catalunya i els arquitectes europeus permet, al seu torn, comprovar l’evolució de la nostra arquitectura local”, va explicar Guillem Carabí. Marta Faura també comissària de la mostra va afegir que “això ens permetria aprendre de les problemàtiques del passat per poder millorar el futur. Gràcies a l’arquitectura percebem les diferents idees i estils de les èpoques que queden reflectits a través de la manera de fer i actuar d’aquests autors”.

El rector de la UIC, Xavier Gilm va dir que era un honor “per a la nostra universitat estar present en la inauguració d’aquesta singular exposició arquitectònica i fer-ho en aquest refugi antiaeri, un marc històric d’homenatge a la societat civil i a la seva resistència davant les atrocitats de la guerra”, es va mostrar orgullós del seu alumnat i professorat i va agrair l’Ajuntament i l’alcaldessa “la implicació, ajut i el seu interès per promoure la cultura i el coneixement”.

L’alcaldessa, Raquel Sánchez, va assegurar sentir-se “molt afortunada perquè es pugui acollir en un espai com aquest, construït pels civils per reguardar-se dels bombardejos, una exposició que ens ajuda a fer memòria històrica”. L’alcaldessa va tornar a recordar que Gavà “està compromesa amb la cultura de la pau, amb la defensa dels drets humans i, per tant, té tot el sentit tenir aquesta exposició”. Finalment va felicitar tots i totes els que han intervenir per fer la mostra, i va mostrar-se totalment a favor a continuar col·laborant amb estaments universitaris: “El jovent té idees fantàstiques i a més després seran els professionals que intervindran a les nostres ciutats i per tant han de conèixer la seva realitat”.

L’exposició, que es podrà visitar fins el 3 d’octubre, ocupa l’espai de 100 metres de llarg per 2 metres d’ample del refugi.