Reposició de sorra a la platja

Des d’aquest matí, la Demarcació de Costes de l’Estat, en coordinació amb l‘Ajuntament de Gavà, procedeix a la reposició de 20.000 metres cúbics de sorra a la zona de platja situada davant del carrer Blanes, afectada pels temporals.

Els treballs tenen una durada prevista de 5 dies i durant aquest temps, queda prohibit l’accés a aquesta zona de platja.

Les feines de reposició es faran durant les 24 hores del dia. Durant la nit, s’intentarà que provoquin les menors molèsties possibles.

Futurs projectes per frenar la regressió del litoral

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està treballant en col·laboració amb el Ministerio para la Transición Ecológica del govern espanyol per consensuar una proposta de directrius d’estabilització de platges amb l’objectiu de buscar solucions a la regressió. Entre les mesures que s’estan barallant hi hauria la col·locació d’un geotub, que és un geotèxtil submergit de forma cilíndrica que s’ompliria de la mateixa sorra del fons marí i apaivagaria la força de l’onatge en cas de temporal.

Amb aquest tub, que no seria visible des de la superfície, es reduirien les grans aportacions de sorra que també tenen un fort impacte sobre el medi. Altres avantatges d’aquest sistema els proporcionen la versatilitat de poder retirar-lo quan sigui necessari, cosa que no es pot fer amb els espigons submergits de roques o formigó, i el mínim impacte que genera en el fons marí.

Tant l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, com el gerent de l’AMB, Ramon Torra, han confirmat que s’està treballant amb el Ministerio en aquesta direcció i han posat de manifest la necessitat de portar a terme accions de manera urgent. Sánchez ha recordat que “reptes com el canvi climàtic o la regressió de les platges ens preocupen molt, i des de Gavà portem molts anys analitzant aquesta problemàtica i demanant solucions que no han de ser puntuals per una ciutat sinó que han de ser solucions globals que funcionin atenent a una dinàmica del litoral metropolità”.

Torra, de la seva banda, ha assegurat que les platges metropolitanes “són un actiu econòmic fonamental del territori, de les ciutats globals europees no n’hi ha cap que tingui aquestes infraestructures verdes/blaves, tenim un espai natural que s’han de protegir com sigui” i no ha dubtat en qualificar la seva regressió com “el principal repte que ens plantegem en aquests moments”.