residència per a persones amb discapacitat intel·lectual
badia, en la trobada amb familiars de discapacitats intel·lectuals on va anunciar la nova llar residència

Gavà tindrà, en un termini aproximat de dos anys, dues llars residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. Ho va anunciar ahir l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, en el decurs d’una sessió informativa que va tenir lloc a la Biblioteca Josep Soler Vidal i que, justament, s’adreçava a familiars d’aquest col·lectiu.

Badia ens va explicar que “el que estem preparant és un projecte de dues llars residència per a gent amb discapacitat intel·lectual amb un cert grau d’autonomia”. Respecte a l’horitzó temporal, l’alcaldessa calcula que les residències estaran enllestides “d’aquí a uns dos anys i mig aproximadament, ja que abans s’ha de fer un petit canvi urbanístic que durarà una mica més d’un any, i també s’haurà de fer la preceptiva licitació”.

L’Ajuntament, doncs, posarà l’espai i després, mitjançant licitació, “el projecte estarà gestionat per una entitat sense ànim de lucre que serà la que farà la tutela efectiva del projecte”. L’alcaldessa ha destacat que “abans de plantejar-me aquest projecte he visitat algunes residències d’aquest tipus que ja estan en marxa, i he vist que realment funcionen i m’han encantat perquè estan donant resposta a una necessitat que, a Gavà i a data d’avui, realment existeix”.

Tot i que encara queda temps, Badia ha volgut explicar als familiars en la trobada d’ahir “què és una llar residència i a quin sector de les persones amb discapacitat intel·lectual va destinada”. Les dues llars residència tindran en principi 24 places que “estaran regides per conveni amb la Generalitat de Catalunya”, i el projecte preveu també “un centre especial de treball que, com que en aquest cas no necessita conveni amb la Generalitat, tampoc necessita canvi urbanístic i això farà que vagi més ràpid, preveiem que d’aquí a un any i mig com a molt ja estigui acabat”.

Badia va declinar explicitar exactament on es troben els locals a la ciutat assignats a aquest projecte ja que “estem treballant en què urbanísticament passin d’un ús a un altre, així que de moment no volem donar més detalls sobre quins són aquests locals”, però va defensar que existeix “la necessitat de donar sortida a un grup de persones que necessiten tenir justament aquest servei, una oferta que actualment es molt escassa arreu, i de fet jo diria que en els municipis propers no n’hi ha cap projecte d’aquest tipus”.

L’objectiu del projecte és “aconseguir que aquestes persones amb discapacitat que tenen una certa autonomia puguin viure en aquestes llars residència que, a més, tenen sobretot una supervisió nocturna per tal que no hi hagi cap mena de problema”. D’altra banda, el centre de treball “està pensat com a punt de partida per poder fer una inserció en el món laboral ordinari, perquè són persones amb un perfil que permet tranquil·lament tenir aquest tipus d’autonomia, però també per tal que, si volen, pugin desenvolupar allà mateix la seva feina”.

L’alcaldessa es va manifestar “molt contenta perquè és un projecte que ja teníem planificat des de fa un any aproximadament i li estàvem donant voltes. Jo em vaig comprometre en la comissió d’inclusió de que trobaríem un lloc i tiraríem aquest projecte endavant, i ara que ja comença a agafar forma hem fet la trobada d’avui perquè volia escoltar a les famílies per saber quines són necessitats que hi ha a la nostra ciutat en aquesta matèria”.