retinoblastoma

L’Associació Espanyola de Nens Afectats per Retinoblastoma (AENAR) organitza una jornada solidària a Gavà el proper dissabte 19 de novembre, a l’estadi de La Bòbila. L’objectiu és recaptar fons per la investigació que es duu a terme a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per tal de trobar un tractament per aquesta malaltia que no comporti tanta quimioteràpia.

El retinoblastoma “és un càncer de la retina que afecta majoritàriament a nens menors de 6 anys i que es pot donar en un ull o en els dos, i pot comportar la pèrdua de l’ull o coses pitjors”, explica Àlex Clopés, president d’AENAR. Es tracta d’una “malaltia molt minoritària de la qual se’n detecten només uns 50 casos a l’any a Espanya, per això volem fer-ne difusió i ajudar a la seva investigació”.

Precisament, com que es tracta d’una malaltia molt minoritària, “la major part de la investigació que se’n fa està finançada per associacions com la nostra i donacions d’empresaris i particulars”. El tractament actual que s’aplica és la quimioteràpia, que és un tractament agressiu: “Té molts efectes secundaris en els infants que es manifesten de manera immediata, com ara febre o manca de gana, o malestar general, però el problema és que no sabem què els hi pot suposar a llarg termini”.

Justament, els fons que es pretenen recaptar amb aquesta jornada són per una investigació “que suposarà no deixar de donar quimioteràpia, però sí donar-la en menys quantitat. És un tractament que està estudiant l’equip del doctor Ángel Montero, que tindrà una durada d’un any i començarà al gener. Ells porten un temps investigant per atacar el càncer amb un virus, i el que faran és barrejar la quimioteràpia amb aquest virus per tal de reduir la primera i que el tractament tingui menys toxicitat i sigui més eficient”.

retinoblastoma
Imatge de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona

La jornada del dia 19 de novembre serà entre les 10:00 i les 13:00 hores a l’Estadi Municipal La Bòbila. Escollir Gavà per portar a terme aquesta jornada té una explicació, i és que “una mare gavanenca té un fill afectat per retinoblastoma, i es va posar en contacte amb mi per organitzar algun esdeveniment solidari”.

Entre les activitats hi haurà una sessió de ioga solidària, una masterclass de zumba tant per adults com per a nens, un taller de bombolles de sabó, i la jornada acabarà amb un sorteig solidari de serveis i productes cedits per establiments gavanencs. L’aportació solidària es pot fer amb donatius de 5 euros que es podran fer allà en metàl·lic o a través de Bizum, en el cas dels adults, i amb un donatiu de 3 euros pels infants majors de 3 anys. A més, es proposa un donatiu d’un euro pel sorteig que es farà al final de la jornada. També hi haurà una paradeta amb merchandising de l’entitat que permetrà poder fer compres per ajudar també a aquesta investigació.