Ricardo Marín
Ricardo Marín està enllestint el seu tercer disc en solitari (Foto: cortesia Ricardo Marín)

Ricardo Marín està enllestint el seu tercer disc en solitari que portarà per títol “Cuando”. És, tal i com ell ens matisa, “un “cuando” sense interrogació que és el títol d’un dels temes del disc, una cançó que porto arrossegant des de fa uns quants anys. Tot i que la cançó és anterior a la pandèmia, també vol fer referència al moment en el que tornarem a pujar a un escenari, a estar junts tots una altra vegada”.

Els temes del disc, tretze en total, “han estat compostos en els darrers anys en llocs molts diferents, per exemple en hotels mentre estava de gira amb Manolo García. Només una de les cançons ha sorgit directament en confinament, les altres la veritat és que estaven molt pensades ja abans de que comencés la pandèmia, estaven molt avançades ja llistes per gravar”.

Ricardo Marín

La preparació del disc va portar al Ricardo a mitjans del mes de gener al poble dels seus pares, a la franja entre Catalunya i Aragó, perquè “necessitava la pau que es respira aquí per desconnectar i començar a donar forma a les maquetes de els cançons”. I va ser allà on el va enxampar “aquest malson del confinament”, així que la gravació del disc s’ha hagut de fer enmig d’aquest estat d’alarma i amb tots els musics gravant les seves parts des de les seves respectives cases. Un procediment que, atenció, “ens està estalviant una pasta important perquè ens està costant tot plegat una quarta part del que tenia pensat gastar en estudi”.

Però en contra del que pot semblar a primera vista, el procés no ha estat feixuc perquè “avui dia tot ha canviat i tots els musics tenim un estudi a casa, alguns millors i altres més petits, però la tecnologia avança moltíssim i es pot gravar des de casa amb una qualitat de so suficient com per després fer les mescles i que el resultat sigui òptim”.

De fet, li preguntem si aquesta manera de gravar discos por esdevenir el futur en aquest negoci, i la seva resposta és força clarificadora: “És que ja fa anys que molts discos es graven així, avui dia no hi ha a Espanya tants estudis de gravació com fa 20 ó 30 anys, la majoria han desaparegut. Tampoc s’inverteix tants diners com abans en la producció d’un disc, i com que la tecnologia ho permet, gravar des de casa és una alternativa que es fa ja molt. Jo he gravat així molts discos abans d’aquesta crisi sanitària, de fet, en els darrers 10 anys jo he treballat en discos de gent com Rosario o Antonio Carmona gravant directament a casa meva”.

Ricardo Marín

En el moment d’escriure aquestes línies, el Ricardo porta ja 10 díes de gravació intensa, “no dono a l’abast, no paro de rebre WeTransfers amb les pistes gravades, i hores d’ara ja anem per la premescla del segon dels tretze temes del disc”. Per cert, només dos noms que estan treballant en el disc: l’enginyer de so es el Manu Tomás, valencià que ha treballat amb gent com Red Hot Chili Peppers, Revolver o Presuntos Implicados; i el productor és el legendari Carlos Narea, que porta tota una vida dedicada a la música i ha produït a gent com Miguel Ríos, Luz Casal o Los Secretos.

“Cuando” no té òbviament encara data de sortida donades les circumstàncies actuals, però “les cançons estan bastant avançades i és segur que en el termini d’un mes com a màxim el disc estarà totalment masteritzat i preparat per la seva publicació. Haurem de veure com evoluciona tota aquesta pandèmia per decidir quins passos fer”.

En relació a això precisament, en relació al futur de la música, Ricardo creu que “aquest estiu està totalment perdut, tinc col·legues als que se’ls han caigut 70 concerts que tenien programats per aquest any. Més enllà d’aquí crec que ningú sap el que passarà, vivim en un estat de por i no sabem res de com anirà tot plegat, anirem improvisant a mesura que vagin avançant els esdeveniments”.

Ricardo Marín