Roca condemnada a pagar 550.000 euros

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la sentència del Jutjat Social 25 de Barcelona que obliga Roca Sanitaris a indemnitzar amb 556.205 euros la vídua d’un ex treballador de la fàbrica de Gavà que va morir per l’exposició a l’amiant. L’home patia un càncer de pleura, que els tribunals han conclòs reiteradament que va ser causat per l’exposició a les fibres mentre va treballar a l’empresa, del 1970 al 1989.

La resolució del TSJC tomba el recurs presentat per Roca, i ratifica totes les conclusions fetes pel Jutjat social, segons ha fet públic el Col·lectiu Ronda. Els tribunals sostenen que a la fàbrica de Gavà hi havia presència habitual d’amiant, com recull un informe d’Inspecció de Treball.

La resolució considera “acreditada la utilització d’amiant en la fabricació de diferents components d’aixeteria i, especialment, en la producció i importació de sabates de fre per a la indústria ferroviària, activitat que el Ministeri d’indústria va autoritzar Roca a desenvolupar a partir de 1984”. De fet, el material emprat per a la fabricació d’aquestes peces de maquinària produïdes en la factoria del Barcelona va ser “gairebé exclusivament” l’amiant.

La sentència estableix que “Roca Sanitarios no ha realitzat cap mesura preventiva destinada a eliminar o reduir l’exposició dels treballadors a la pols d’amiant” i qualifica la situació viscuda a la fàbrica de Gavà i Viladecans com de “absència total i absoluta de mesures preventives pels treballadors enfront del risc d’exposició a l’amiant”. A més, malgrat el cúmul d’evidències sobre la presència d’amiant a la fàbrica, Roca Sanitarios va negar davant Inspecció de Treball “la presència d’aquest material en les seves instal·lacions”.