Roca construirà un forn de túnel elèctric a Gavà al 2025
Primer forn túnel elèctric del món per a la producció de ceràmica sanitària

La companyia Roca ha anunciat que construirà dos forns de túnel elèctrics a Gavà i Burgos al 2025. Es tracta d’un túnel de metall que arriba als 1.250 graus per al procés de producció de lavabos, vàters, banyeres i bidets de porcellana que la muntinacional ja ha posat en marxa a la seva fàbrica austríaca de Gmunden una instal·lació pionera al món que esdevé el primer pas per electrificar cinc plantes europees, substituint així els forns de gas  i reduir les emissions de CO₂.

Actualment, el 50% de les emissions del grup provenen dels seus forns. Per fer-ho, la companyia destinarà una part del pressupost previst per a aquest any en sostenibilitat, xifrat en 26 milions d’euros, a construir aquesta infraestructura en tres plantes, les quals encara estan per determinar.

Aquest forn acabat d’estrenar, amb què Roca Group produeix els sanitaris per a Laufen –la seva altra gran marca– a Àustria, és de la companyia alemanya especialitzada en forns ceràmics Keramischer Ofenbau. Roca Group va adquirir a finals de l’any passat, a través de Roca Group Ventures, una participació majoritària del 66% a Keramischer Ofenbau Holding GmbH, propietària de Keramischer Ofenbau.

“Som els primers clients d’aquesta tecnologia. Vam començar fa quatre anys, quan vam dir que volíem descarbonitzar el grup Roca“, ha explicat  el conseller delegat de la companyia catalana, Albert Magrans.

Roca Group no ha concretat la inversió necessària per construir aquests forns, i tampoc els altres tres que ubicarà en plantes europees, ja que no seran iguals. El forn que ja opera a Gmunden va costar cinc milions d’euros i s’ha inaugurat després de quatre anys de proves. La companyia té previst arribar a la descarbonització completa l’any 2045.