Rosa Martínez
Rosa Martínez, autora de "Buscando un futuro"

L’escriptora Rosa Martínez presenta a Gavà la seva primera novel·la, “Buscando un futuro”, que arriba després d’haver publicat dos llibres de poemes. Basada en fets real, la història ens ubica a l’Espanya dels anys 60 quan una dona jove d’una família humil s’ha de marxar de casa per ajudar tant a la seva mare, que és vídua, com a les seves germanes.

És “una història que pot sonar a moltes persones perquè és el que es feia abans, sortir del poble i “anar a servir”, és a dir, en el cas de la meva protagonista, anar a treballar de dona de la neteja i a cuidar d’uns infants”. És la descripció que ens fa la mateixa autora, Rosa Martínez, que descriu a la seva protagonista com “una dona ambiciosa que volia guanyar diners per ajudar a la seva família, però també volia comprar-se un pis i altres coses, però evidentment amb el seu sou ho tenia molt complicat per aconseguir els dos objectius”.

Quan l’escriptora adverteix que la novel·la està basada en fets reals no es refereix a que és una compilació de moltes experiències de dones de l’època, sinó que “la protagonista, Toñi, és una tia d’una amiga meva de la infància, és una història que jo he escoltat i em recordo que els pares de la meva amiga em deien que algun dia hauria d’escriure aquesta història. Al final, desprès de molts anys, em vaig decidir a fer-ho, i vaig demanar permís a la família ja que la filla de la protagonista encara és viva, i em van donar el permís sempre que canviés els noms tant dels personatges com dels topònims”.

Martínez reflexiona sobre el temps que ha trigat en escriure una novel·la, i és que “és una cosa que vas deixant fins que un dia t’hi poses. En comparació amb els llibres de poemes, escriure una novel·la ha estat més complicat, a més he hagut de documentar-me ja que hi ha situacions que són una mica complicades, així que vaig procurar no ferir a ningú”.

L’escriptora, a més, amb aquesta novel·la vol lluitar contra “la idea que té molta gent d’ara que creu que abans tot era més fàcil, jo crec que no és així perquè abans la gent sortia de casa i havia de enviar diners a la seva família, i la gent s’anava sense diners, hi havia dificultats importants i emigraven sense conèixer a ningú i sense casa. Jo conec casos de gent que ho va passar molt malament, després van remuntar però al principi les van passar magres”.

“Buscando un futuro “ ha estat editat per l’editorial viveLibro i es pot adquirir a través de la pàgina web de l’autora i també en botigues online com ara Amazon. La presentació a Gavà tindrà lloc el proper 27 de gener, a partir de les 18:30 hores, a la Biblioteca Josep Soler Vidal.