rosa
Un any més la rosa vermella, la més tradicional, serà la més venuda (Imatge d'arxiu)

La rosa vermella, la clàssica de tota la vida, seguirà sent aquest Sant Jordi 2022 la preferida dels gavanencs. Aquesta és, si més no, la previsió que ens fa Xavier Riudavets des de Floristeria Cari: “La rosa vermella és la que s’emporta gairebé totes les vendes, i de fet representa el 90% de la producció per Sant Jordi. Nosaltres portem la varietat freedom de Colòmbia perquè és la que té més llarga durada”.

Fora de la rosa vermella, els darrers anys “ha tingut molt èxit la rosa groga, la de color rosa, i després altres com les negres o les blaves que porten un tint especial i que són molt impactants visualment. Però la rosa de color és gairebé testimonial, la que s’emporta tot l’èxit és la vermella”.

Predir com aniran les vendes aquest any és molt complicat: la coincidència de que enguany el Dia de Sant Jordi cau en dissabte i que hi ha previsió de pluja “és una barreja que fa que realment sigui impossible preveure res”. Respecte al primer punt, i aquí el sector de la rosa coincideix amb el que tradicionalment ens havien comentat des del gremi dels llibreters, “un dissabte no és comercialment un bon dia de Sant Jordi per nosaltres, és millor un dia laborable en el que la gent va amunt i avall, surt i entra de la feina, i els col·legis estan oberts. Hi ha molt menys moviment de gent en un dissabte, la jornada gairebé es redueix a la meitat perquè la gent a la tarda si no està veient la tele se’n va al centre comercial a passejar o al cine, i la tarda de dissabte queda molt deslluïda”.

Respecte a la previsió de pluja, aquí poc poden fer des de les floristeries: “Això acaba de fer que la previsió sigui terrorífica, i el que es preveia que seria una bona jornada perquè sortim d’una pandèmia i la gent té moltes ganes d’alegria, ara realment no sabem com anirà perquè la pluja ens ho està posant una mica complicat i, de fet, ja s’han anul·lat algunes activitats que estaven previstes al carrer”.

El que no canviarà a Floristeria Cari són els preus, que segons Riudavets “els mantenim igual des de fa cinc anys”. Així doncs, aquí podrem trobar roses “des de 3 euros, que és una rosa bastant maca amb una funda més senzilla, perquè al final varia molt més el complement que no pas la rosa, que ha variat una mica però no és significatiu”.

El preu de la rosa estàndard, però, voltarà en aquest establiment “els 5 euros amb una funda normal, o els 7 euros amb una funda una mica més elaborada”. Pels més exigents, hi haurà també roses de 12 o de 14 euros amb presentacions més completes.

Tot i que el Dia de Sant Jordi és considerat com el de més vendes del sector, Riudavets vol posar de manifest que en realitat “en el nostre sector tenim quatre dies a l’any forts: Sant Valentí, Sant Jordi, el Dia de la Mare, i Tot Sants. Sant Jordi és una de les importants però econòmicament potser no és la més forta perquè sí que és fan mes vendes però a menys preu, i és que no és el mateix vendre 500 unitats a 5 euros que vendre 50 a 100”. Així doncs, “Sant Jordi ens representa aproximadament el 30% de tota la facturació anual”.