Ryma Sheermohammadi
Ryma Sheermohammadi (al costat de Badia) ha visitat avui Gavà

L’activista iraniana Ryma Sheermohammadi visita avui Gavà per donar una xerrada a uns 90 alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Bruguers. Sheermohammadi porta molts anys defensant públicament els drets civils de les dones al seu país d’origen, Iran, i, en declaracions als mitjans de comunicació locals, ha explicat quines són les tres idees que vol transmetre als joves: “Primer, i el més important de tot, és que els drets humans són drets humans i no culturals. Segon, que els joves estan en una edat amb un gran potencial per canviar allò de la societat que no els agrada. I el tercer és que, quan ells aprenen a tenir un criteri personal sobre la seva dignitat com a éssers humans, no seran manipulats fàcilment”.

Sheermohammadi va començar el passat dilluns una sèrie de visites a diverses poblacions per mantenir aquestes trobades que faciliten “el diàleg entre els defensors dels drets humans i els joves que estan als instituts”. L’activista vol que els joves gavanencs entenguin que “els problemes que tenen a l’Iran, que és un país llunyà, no pertoquen només a Iran, sinó que són globals. La història ens està ensenyant a veure els problemes a nivell global, i les solucions s’han de trobar a nivell global. Per tant, ens hem de preocupar del que passa molt lluny d’aquí perquè sempre hi ha un missatge a nivell local personal, un missatge sobre el que puc fer no només per solucionar els problemes d’allà sinó per arreglar també el nostre entorn”.

Sheermohammadi és molt conscient, doncs, de que “els drets s’aconsegueixen amb molts sacrificis i, sense anar més lluny, els nostres avantpassats aquí van fer grans sacrificis per aconseguir la democràcia que tots gaudim en el nostre país”.

Abans d’aquesta xerrada als joves de l’Institut Bruguers, però, Sheermohammadi ha estat rebuda a l’Ajuntament de Gavà per l’alcaldessa de la ciutat, Gemma Badia. L’alcaldessa ha recordat que Sheermohammadi “està transmetent les seves idees no només a les escoles i als instituts, sinó que també està fent molt activisme en quant a la conscienciació dels drets humans, una qüestió que justament ara està molt candent allà amb temes com si les dones porten vel o no i amb altres drets humans que s’estan vulnerant a Iran”.

Badia ha descrit el discurs de Sheermohammadi com a “molt positiu” i des de posicions que “fugen de qualsevol tipus de confrontació, el que és molt interessant”. A més, ha destacat la importància de que parli directament als joves ja que “fa reflexionar i pensar una mica en unes edats en les que ja és important que siguin conscients de quina és la situació cultural i, sobretot, de que les cultures mai poden estar per sobre dels drets humans”.