sabateries
Sabateries: amb cita prèvia i amb excepcionals mesures de seguretat (Foto: cortesia Amparo Pino)

Les sabateries són un dels comerços que aquests dies de l’inici de la desescalada comencen a recuperar la seva activitat. Una activitat que, ni de bon tros, és la que hi havia abans de la crisi sanitària. Els clients han d’anar amb cita prèvia, i aquesta és una de les novetats més importants en aquest sector on la cita prèvia, al contrari que en altres negocis, no s’havia fet servir mai.

sabateries
Mesures de seguretat a a Calzados Juma (Foto: cortesia Raúl Valle)

Raúl Valle, gerent de Calzados Juma, ens ha explicat que “l’agenda està totalment plena, hi ha molta cua, tot i que si ve algú a la botiga i està buida, el deixem entrar apuntant-lo a la mateixa hora que ve”. Les mesures de seguretat són excepcionals, tal i com és preceptiu donades les circumstàncies: “La botiga la vam desinfectar amb diversos productes i amb vapor d’aigua, i hem posat a l’entrada un dispensador de gel hidroalcohòlic”.

Degut a la naturalesa del negoci, òbviament també s’han hagut de posar en funcionament mesures de seguretat amb el producte que venen, és a dir, el calçat: “A banda de les mesures més habituals, como ara la distància de seguretat social, l’ús de guants que obliguem a posar-se a tothom que entra a la botiga, o la desinfecció cada vegada que surt un client de la botiga, als peus dels clients els hi posem uns peücs de plàstic per emprovar-se el calçat, de manera que hi ha contacte zero entre la persona i el producte”.

Calzados Juma de Gavà va reobrir les seves portes el passat dimecres 6 de maig, però durant tot aquest temps de confinament “hem venut molt gràcies a que hem posat un número de WhatsApp on tenim a una persona les 24 hores del dia. Tot i que la venda online fa ja quatre anys que la vam implementar, mitjançant el WhatsApp, que és el que hem posat en marxa ara, hem pogut oferir un servei d’assessorament semblant al presencial que és precisament el que la nostra clientela necessita perquè no està acostumada a comprar per Internet”.

sabateries

Amparo Pino, dependenta a Calzados Valero’s, ens confirma les mateixes mesures de seguretat com ara la cita prèvia, l’ús obligatori de mascareta, l’ús de gel hidroalcohòlic per a mans, o l’ús de peücs de plàstics per provar el calçat. Respecte a l’agenda, “a l’hora de donar hora posem un espai entre 15 i 20 minuts entre client i client, tot i que després si un client necessita més temps li donem el que necessiti. És una manera diferent d’atendre al client ja que abans podíem atendre diversos clients al mateix temps, però ara, com que som dues dependentes, podem atendre com a màxim a un client cadascuna al mateix temps, mantenint sempre les distàncies de seguretat. De fet, cadascuna atenem en una punta de la botiga, i també hem posat una pantalla de metacrilat en el mostrador”.

sabateries
Cartell informatiu de les mesures de seguretat a Valero’s (Foto: Eva Rosa)

Aquí no han pogut vendre “absolutament res” des del tancament dels comerços el passat 14 de març i fins la reobertura, que en el seu cas va ser el passat dijous, 7 de maig. Ara, doncs, el que més sol·licita la gent és “calçat d’estiu, calçat de nen, i sabatilles d’estar per casa”. I una curiositat: “Aquí no es percep por en la gent, la gent ve aquí i nosaltres treballem amb seguretat i els clients ho saben, de fet jo tampoc tinc por”.