Socolimpíades
Segones Socolimpíades de Gavà, el 5 de setembre

No són unes Olimpíades a l’ús, la d’enguany és només la segona edició, però es celebren a Gavà i volen posar en valor la professió de socorrista de platja. Són les Socolimpíades, que tindran lloc el proper dilluns 5 de setembre a la tarda a la platja de Gavà, a l’alçada del carrer de Roses, a l’accés 15 de la platja de Gavà.

Segons ens ha explicat Ignacio Ibáñez, coordinador de l’operatiu de salvament i socorrisme a Gavà de l’empresa Pro-activa, aquestes Socolimpíades no tenen un objectiu competitiu: “És una trobada de socorristes de moltes platges de Catalunya amb la que volem estrènyer llaços entre les persones que treballem a les diferents platges catalanes cada estiu”. Està previst que hi assisteixin aproximadament una cinquantena de socorristes “sobre tot del Baix Llobregat, però vindran també representacions del Maresme i de la Costa Daurada, en concret esperem socorristes de les platges de Sitges, Castelldefels, d’aquí de Gavà, de Viladecans i d’El Prat, i tot i que per qüestions logístiques encara no ho tenim confirmat, possiblement també de les platges de Badalona, Mataró, Calella, i Platja d’Aro”.

També és important un altre objectiu d’aquest esdeveniment: “Intentem que sigui una demostració oberta al públic que posi en valor la importància d’aquesta professió de socorrista, tenint especialment en compte que en el que portem de 2022 a Espanya s’han produït més de 200 ofegaments amb resultat de mort, dels quals 20 han ocorregut a Catalunya només a l’estiu. Així doncs, creiem que és important conscienciar a la gent dels riscos que té el mar, d’una banda, i de la importància de la tasca del socorrisme en la prevenció i en els rescats, de l’altra banda”.

Les Socolimpíades serveixen també a un altre objectiu una mica més intern, que és el de “posar en valor la importància de la professionalització en el sector del socorrisme i de seguir creixent en aquest camí, ja que en els darrers temps s’ha donat importància a aspectes com els equipaments o la preparació professional, una cosa que abans no passava. Volem, en definitiva, que tothom valori aquesta professió, des dels usuaris de les platges fins els responsables dels operatius de socorrisme”.

Les Socolimpíades de Gavà estaran formades per tres proves: un aquatló, un rescat per equips, i una beach flag. L’aquatló, que es podrà fer en parelles o individualment, consistirà en una cursa a peu per la sorra d’un quilòmetre aproximadament, i 400 metres més de natació per fora del canal nàutic. El rescat es farà en equips de quatre socorristes, un d’ells farà de víctima i els altres tres l’hauran de portar 25 metres endins a terra des d’una distància de 100 metres dins de l’aigua aproximadament. I per últim es farà la beach flag, que “és una prova originada en el socorrisme australià, que és part de les proves del socorrisme esportiu, que és una disciplina esportiva a nivell mundial”.

Els socorristes que vulguin inscriure’s encara hi són a temps ja que el termini finalitza el proper dimecres 31 d’agost. Les persones interessades poden formalitzar la seva inscripció aquí.