seguretat infantil en els autocars
Els elevadors i els cinturons de tres punts correctament col·locats

Aquest matí al col·legi Sagrat Cor de Gavà, pels volts de les 9, hi havia dos autocars aturats al carrer: els nens s’anaven d’excursió al Montseny. Res de nou, si no fos per un petit detall: avui estrenaven un nou sistema de seguretat per als infants.

Es tracta d’un elevador que es posa al seient i que serveix per alçar uns centímetres als infants. Amb aquest elevador, i amb un cinturó de seguretat de tres punts, els infants queden més protegits davant un eventual accident. La legislació obliga a que els autocars portin cinturons de seguretat, però només als vehicles matriculats a partir de 2007 i només cinturons de dos punts (com els que hi ha als seients dels avions). Els matriculats abans de 2007 no tenen cap obligació de portar cinturó de seguretat, i els que sí que tenen aquesta obligació només han de portar els de dos punts.

L’empresa dels dos autocars que avui portaven d’excursió als infants del Sagrat Cor, Tabor Group, és una de les que ha decidit anar més enllà de la normativa vigent, i els seus autobusos portaven cinturons de seguretat de tres punts, no de dos. Era una condició prèvia del col·legi atès que els elevadors funcionen amb aquests sistemes de tres punts, no amb els de dos punts.

Laura Guilera, directora del col·legi, ens ha explicat que la iniciativa “va sorgir d’una mare que estava molt preocupada per aquest tema i que s’havia estat informant descobrint que els sistemes de seguretat actuals dels autocars no oferien una seguretat total als més petits. Nosaltres també ens vam informar i vam veure que una solució fàcil i viable és contractar autocars que tenen cinturons de seguretat de tres punts d’ancoratge, que són adients a partir de 135 centímetres d’alçada, mentre que els que no arriben a aquesta alçada han d’utilitzar els elevadors que hem comprat”.

seguretat infantil en els autocars
Lligant l’elevador amb el cinturó de tres punts, aquest matí en un dels dos autocars que sortien d’excursió del Sagrat Cor

Aquesta iniciativa es va presentar al Consell Escolar, es va aprovar per unanimitat, i el col·legi va adquirir 70 elevadors que són els que utilitzaran els infants del centre en tots els seus desplaçaments en autocar. Immaculada Marcos, mare d’un alumne de P5 del centre educatiu, és la que va iniciar aquesta aposta per la seguretat dels infants. Marcos ha destacat que “quan ets mare t’adones que els sistemes de retenció dels autocars, tot i ser d’acord a normativa, no compleixen les condicions de seguretat que jo considero adequades perquè, de fet, a mi no me’ls haurien permès en el meu vehicle particular”.

És llavors quan Marcos es posa en contacte amb la plataforma Seguridad Transporte Escolar Catalunya (STEC) per poder informar als responsables del Sagrat Cor sobre aquesta qüestió, i és llavors quan s’arriba a la decisió de contractar només autocars amb cinturons de seguretat de tres punts i de comprar els elevadors. Helen San Segundo, una de les fundadores de la plataforma STEC, ens ha explicat que “els cinturons de seguretat de tres punts, que són els que tenim als vehicles particulars, són els sistemes correctes per viatjar en autocar per als infants, però s’ha d’incorporar un sistema de retenció infantil, que és aquest elevador, que el que fa és adaptar a alçada i pes aquest cinturó de seguretat que, en realitat, està preparat per adults, i l’anatomia d’un infant és molt diferent de la d’un adult”.

San Segundo ha afegit que, malauradament, “el més habitual és que els infants viatgin en autocars amb cinturons de seguretat de dos punts, que són els que tenen la majoria de flotes d’autocars en Espanya. Però el pitjor és que fins i tot circulen autocars sense cinturons de seguretat perquè la normativa ho permet per autocars matriculats abans de 2007, i això seria impensable en un vehicle particular”.

seguretat infantil en els autocars
Una nena amb el cinturó de tres punts i asseguda sobre l’elevador, a punt d’anar d’excursió aquest matí amb el Sagrat Cor

El col·legi Sagrat Cor és el primer a Gavà que ha utilitzat aquests elevadors, però no és l’únic que en disposa. El col·legi San Pedro també ha adquirit elevadors per utilitzar-los en autocars amb cinturons de tres punts d’ancoratge, però encara no els han estrenat.