sense incidències
Un ciutadà exercint el seu dret a vot, aquest matí al col·legi electoral ubicat a l'IES Calamot

Sense incidències. Aquest és el titular. El matí d’aquest dia d’eleccions municipals està transcorrent a Gavà sense cap incident destacable. Després de la correcta constitució de les 54 meses electorals, els ciutadans estan acudint als seus col·legis electorals per exercir el seu dret a vot.

Alguns ho fan per primera vegada. Altres ho fan en família. I de vegades, com és el cas de Josep Nicolás i Elsa López, coincideixen les dues casuístiques. El Josep és l’avi i porta ja a sobre moltes eleccions votant, mentre que l’Elsa és la néta i ha exercit avui per primera vegada el seu dret a vot. Els dos han acudit junts a votar als seus respectius col·legis, al Jacme March l’Elsa i a l’IES Calamot el Josep.

sense incidències
Josep Nicolás i Elsa López, avi i néta, han anat a votar junts aquest matí

Elsa ens ha comentat que “votar és una cosa important que s’ha de fer”, i ens ha revelat que “m’he llegit els programes dels partits i amb els pares he parlat sobre moltes coses que no entenia del tot, s’ha de saber el que es vota”. Al cap i a la fi, reflexiona Elsa, “el vot és l’eina que tenim per escollir als nostres representants, i s’ha de saber utilitzar bé”.

Josep, escoltant a la seva neboda, s’ha manifestat “orgullós, ha estat una experiència que no es pot oblidar anar a votar amb la meva neboda. Jo només li puc donar consells, però els joves són lliures de fer el que vulguin”.

També avui votava per primera vegada el Joel Cózar, en aquest cas en el col·legi Jacme March. Segons ens ha explicat, “ha estat una experiència molt il·lusionant perquè des de petit venia a acompanyar als meus pares a votar, i això ha estat una cosa nova per a mi”. El Joel ha destacat que “tot estava molt ben organitzat, de fet hi havia dos blocs de paperetes de cada partit i tot es veia molt bé”.

sense incidències
Joel Cózar, votant per primera vegada a la seva vida aquest matí al Jacme March

Joel, a més, ens ha confessat que, ara que ja té dret a votar i que ho ha fet, “tinc la sensació de que em faig major ja que, com he dit abans, des de petit he vist als meus pares votant i ara ho faig jo, així que tinc la sensació de responsabilitat i de madurar, de fer-te major”.

Els membres de les meses s’ho estan prenent amb filosofia, com és habitual. La jornada serà llarga i això obliga a carregar-se de paciència. L’Ana Sánchez, per exemple, està de presidenta a una mesa del Calamot. És la seva primera vegada, i ens ha explicat que “tot està anant molt bé, estic contenta perquè estic veient a tot el barri i a tots els veïns”.

sense incidències
Ana Sánchez, amb els seus companys de mesa al Calamot

L’Ana ens ha destacat que “tota la gent és molt maca, els companys de mesa i els que estan aquí al col·legi, i només he notat una mica de desorganització a primera hora en el moment d’explicar-nos com funcionen les cabines de votació, però totes les persones que estan aquí avui treballant són molt agradables”.

Respecte al famós llibre que donen a tots els membres de la mesa amb les “instruccions”, l’Ana ha destacat que “es pot llegir, es pot entendre, tot i que si hi ha gent que no té molta fluïdesa de lectura pot haver algunes coses que els hi pot costar, jo algunes coses me les havia de llegir dues vegades per entendre-les”.

I acabem amb una altra part important del dispositiu electoral: els apoderats dels partits. Estan a tots els col·legis electorals perfectament identificats amb cartells que pengen dels seus colls amb el nom del partit al que pertanyen. Nosaltres hem parlat amb una d’elles, Araceli Piñol, que és apoderada d’Esquerra Republicana de Catalunya al col·legi Salvador Lluch i ens ha explicat que la funció de l’apoderat és “vigilar que hi hagi les paperetes dintre de la cabina de votació, que totes les paperetes estiguin ben col·locades, i també ajudem als membres de les meses si tenen alguna incidència”.

A més, i això segur que serà de molta utilitat en el dia d’avui per a moltes persones, “tenim una web on podem ajudar als que no saben on han de votar a identificar exactament on han d’anar, així que també estem informant i ajudant a la gent”.

sense incidències
Araceli Piñol, aquest matí al col·legi Salvador Lluch