Vídeo: Juanjo Carrasco/ Marc Farré
 

El Ple demana al Govern de l’Estat que continuï finançant el servei de teleassistència

Més d’un miler de persones es beneficien d’aquest servei considerat com a bàsic i prioritari per l’Ajuntament

La primera sessió plenària de l’any 2013 va tenir com a punts destacats de debat tres declaracions polítiques que tenien com a fill conductor l’aposta decidida per la continuïtat del servei local de teleassistència, que és paralitzin les retallades sanitàries per part del Govern i que deixi sense aplicació l’euro per recepte i  les prioritats en matèria educativa i sanitària que Gavà demana al Govern de la Generalitat. Els grups municipals del PSC, ICV-EUiA, ERC i C’s van votar sí a les tres declaracions polítiques. El PPC va votar sí en el tema de l’euro per recepta i es va abstenir a les altres dues i CiU va votar en contra en la declaració de l’euro per recepte i va donar el seu vot favorable a les altres dues.

 

La primera de les declaracions va ser presentada per la portaveu del Grup Municipal Socialista, Raquel Sánchez. En ella es defensa la continuïtat i qualitat del Servei Local de Teleassistència que dóna cobertura a les persones dependents que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat. Fins ara, aquest dispositiu que atén a Gavà a 1.007 persones es nodria, segons va precisar Raquel Sánchez “de les administracions locals, amb el 42% de l’aportació, la Diputació de Barcelona, amb el 29% i l’IMSERSO, amb el 29% restant”. A partir d’ara, va explicar Sánchez “l’IMSERSO es desvincula del compromís, com així ho ha anunciat, amb la qual cosa la quantia restant haurà de ser assumida per nosaltres i la Diputació, i això ens genera una situació d’extrema gravetat i feblesa perquè les economies locals ens trobem en un moment molt difícil”. En concret l’Ajuntament haurà d’aportar uns 90.000 euros. “L’Ajuntament ha tingut que incrementar la seva aportació econòmica perquè nosaltres sí que estem convençuts que aquest és un servei bàsic de la cartera de serveis socials que s’han de donar, absolutament imprescindible i no volem posar-ho en risc. Considerem imprescindible que l’IMSERSO i el govern de l’Estat es replantegin aquesta mesura i que es tornin a comprometre a finançar la seva part”, va dir Sánchez. Per això en el text de la declaració política “s’exigeix al Govern de l’Estat que mantingui la corresponent aportació pressupostària vers el Servei Local de Teleassistència, ja que aquest és un servei bàsic i essencial de la cartera de serveis dels serveis socials municipals”.

 

La Declaració va ser aprovada amb els vots a favor de cincs dels grups municipals representats al Ple (PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i C’s), mentre que el PP es va abstenir al·legant que es tracta d’una competència de la Generalitat.

 

El primer en donar a conèixer el seu posicionament sobre aquesta Declaració va ser el portaveu del grup municipal de Ciutadans, Miguel Ángel Ibáñez. “Considerem el servei de teleassistència com no prescindible i per això votarem a favor per sol·licitar que l’IMSERSO continuï amb les seves aportacions pressupostàries de manera que les persones dependents puguin continuar amb aquest servei sense que això signifiqui una càrrega per a les arques municipals”.

 

Per a la portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA, Emma Blanco “aquest és un servei que el que fa es dotar de contingut això que sempre dient: fer efectiu els drets socials per als ciutadans i les ciutadanes”. Blanco va afegir que “les administracions locals cada vegada estem assumint més serveis que en principi no son de prestació pròpia i estem assumint aquests serveis perquè la resta d’administracions no estan complint amb les seves obligacions, que és dotar-los de recursos i finançament”.

 

També per al portaveu del grup municipal d’ERC, Andreu Pérez Lorite, el servei de teleassistència és necessari i ha de rebre els recursos perquè no és paralitzi. “Donem suport ja que considerem que és vital i imprescindible que la gent gran que està a casa necessitada i sola com a mínim tingui la companyia d’aquest aparell que li permet una certa seguretat i confiança en si mateix”, va dir.

 

Ramon Castellano, portaveu del grup municipal de CiU va lamentar “que per part del govern estatal no es tingui en compte ni es valori suficientment el servei de la teleassistència” i va destacar “l’esforç que els ajuntaments i la Diputació han fet en els darrers anys per garantir el servei. S’ha de continuar pressionant perquè el govern espanyol continuï aportant la seva part”.

 

El regidor del grup municipal del PPC, Sergi Engli, va defensar l’abstenció del seu partit per no tractar-se d’una competència del govern espanyol sinó de la Generalitat. “La competència dels serveis socials a Catalunya està en mans de la Generalitat segons l’Estatut i la llei de Serveis Socials. La té de manera exclusiva i així la va sol·licitar i la va cedir en part als ajuntaments, en concret per al tema de la teleassistència”. Engli va explicar que el seu partit està d’acord amb aquest servei, però discrepa sobre qui té que finançar-lo. “Considerem que és essencial per a la gent que és depenent però entenent que l’argument dirigeix els seus tiros erròniament vers al ministeri quan aquest només pretén racionalitzar els serveis i determinar clarament els òrgans competencials”.

 

La segona Declaració Política que es va debatre al Ple va ser presentada ICV-EUiA. Una Declaració què es refereix explícitament a la polèmica mesura de l’euro per recepta implantada per la Generalitat. Aquesta iniciativa ha estat suspendre temporalment durant cinc mesos pel Tribunal Constitucional i en el text de la Declaració es “demana al Govern de la Generalitat que no presenti al·legacions i que deixi sense aplicació definitiva l’euro per recepta”. La declaració també demana al Departament de Salut que no apliqui més retallades pressupostàries en salut per garantir “l’accés universal a la sanitat publica”, i també que “compleixi els compromisos amb Gavà”.

 

La portaveu de la formació, Emma Blanco, va explicar durant la presentació de la Declaració que la suspensió de l’euro per recepta decretat pel Tribunal Constitucional és “una gran victòria de la mobilització ciutadana perquè els diferents moviments socials han sortir al carrer denunciant que aquesta mesura afectava a un dret fonamental, el de la salut, i havien demanat que es retirés“. Blanco entén que aquest és “un fet important” i que la Generalitat “ha d’estar a l’alçada de les demandes ciutadanes i per aquest motiu no ha de presentar al·legacions contra aquesta suspensió”. La regidora justifica també la petició de que es compleixin els compromisos sanitaris pendents a Gavà atès que “estava planificat un Centre d’Atenció Primària, ens han deixat sense urgències nocturnes en el municipi, i no tenim en el casc urbà cap farmàcia d’urgència les 24 hores”.

 

La Declaració va ser aprovada amb els vots favorables de cinc grups municipals (PSC, PPC, ICV-EUiA, ERC i C’s) mentre que CiU va votar en contra en considerar que, segons va explicar el regidor convergent Antoni Rafanell, “l’euro per recepte s’ha mostrat útil i eficient en el manteniment de la qualitat de la sanitat” i “a més significarà 100 milions d’euros d’ingressos i 40 d’estalvi l’any”.

 

Finalment es va debatre la Declaració presentada per ERC, que va incloure esmenes del grup municipal d’ICV-EUiA sobre les prioritats que hauria de tenir el nou Govern de Catalunya en relació a Gavà i la seva ciutadania, i que es centren en set equipaments i serveis de salut i educació,

 

El portaveu del grup d’ERC-EV-IxG, Andreu Pérez i Lorite va presentar la Declaració que enumera com a actuacions prioritàries el manteniment del projecte d’ampliació de l’hospital de Viladecans, la construcció del tercer ambulatori, la reobertura del dispensari del barri de Gavà Mar o, en el seu defecte, la implantació d’un nou ambulatori a la zona de Gavà Mar-Castelldefels Platja, la reobertura del servei d’urgències mèdiques nocturnes en cap de setmana, la construcció del nou IES Bruguers, la planificació i creació d’un nou institut-escola per al barri de Gavà Mar i el manteniment del CEIP Joan Salamero. En la declaració es puntualitza que “tan bon punt es disposi de recursos per reactivar la despesa pública, aquestes han de ser les prioritats del nou govern de la Generalitat per a Gavà”. Unes prioritats que ja han estat aprovades, “en diverses ocasions, al Parlament de Catalunya durant la IX legislatura”.

 

Tampoc aquesta Declaració va obtenir l’aprovació unànime del Ple. En aquesta ocasió també va estar votada favorablement per 5 grups municipals (PSC, CiU, ICV-EUiA i C’s), mentre que el PPC es va abstenir.

 

A la primera sessió plenària del 2013 també es va aprovar L’Adhesió de l’Ajuntament de Gavà a la carta-agenda de drets humans a la ciutat.