declaraciones ple

A la sessió plenària celebrada ahir a la tarda es van aprovar tres declaracions polítiques en relació al transport públic especial per a persones amb mobilitat reduïda, la reforma horària i la prescripció de medicaments per parts dels infermers.

GSSP va presentar una Declaració Política, aprovada per unanimitat, amb l’aportació d’esmenes de C’s i PSC, en què s’insta als governs municipals de la zona tarifària 1 del Àrea Metropolitana  “a realitzar i complir un acord per integrar en el seu municipi el servei de taxi adaptat per a persones amb discapacitat o mobilitat reduïda”. El preu del trajecte, segons el text aprovat “seria el mateix que el d’un bitllet senzill de l’Àrea Metropolitana de Barcelona”.

El regidor Juan Carlos Bondia en la presentació de la Declaració va insistir en la necessitat d’igualar “el número de taxis adaptats en relació al número d’habitants del Baix Llobregat” i va posar com a exemple que “a Barcelona hi ha 85 taxis habilitat per a l’ús de cadires de rodes per a un total de 63.000 persones i en el Baix Llobregat només 5 i la més propera està en Cornellà”.

El portaveu de CiU, Ramon Castellano va manifestar que “és veritat que a la nostra societat hi ha una demanda de millora de les condicions d’accessibilitat al transport que ha de ser fonamental” i va afegir que “hem d’avançar en aquesta línia” però es va mostrar reticent a que “el preu estigui subvencionat pel municipi”.

La portaveu del PPC, Mónica Parés va manifestar que “estem d’acord amb el fons de la Declaració” malgrat que va dubtar “de la potestat que tenim com a administració d’exigir a uns treballadors autònoms el tipus o model de vehicle amb el que desenvolupar el seu ofici”.

La regidora d’ERC, Marta Jiménez va manifestar que “entenem que la nostra societat ha de caminar cada cop amb més fermesa cap una societat inclusiva en tots els aspectes i, de manera, que les persones amb discapacitats, del tipus que siguin, puguin exercir tots els seus drets igual que qualsevol altra persona”.

El portaveu de C’S, Miguel Ángel Ibáñez es va mostrar d’acord amb els parlaments dels seus predecessors i va explicar que s’han donat passos per eliminar barreres arquitectòniques i fer millores en el transport públic. Però, segons Ibáñez, en referència als taxis adaptats “creiem que és una necessitat real i per això i perquè s’ha acceptat una esmena que hem presentat votarem a favor”.

El portaveu del Grup Municipal del PSC, Miquel Àngel Diaz també va coincidir en què “hem de fer passos endavant” però, va voler remarcar, que des de fa més de 12 anys Gavà ofereix un servei “que ajuda a desplaçar-se a persones amb mobilitat reduïda a centres especials” i va afegir que “s’han de fer aquest tipus de servei de manera mancomunada i esperem que també col·laborin les administracions competents, entre elles la Generalitat de Catalunya”.

Declaració d’ERC

També per unanimitat es va aprovar una Declaració Política presentada per ERC, sobre la reforma horària que impulsa des del Parlament l’entitat Ara és l’Hora, per afavorir la conciliació laboral i familiar. El text presentat pel seu portaveu, Albert Massana defensa “passar d’uns horaris propis de l’era industrial a uns que s’adaptin a les necessitats de la nova societat del coneixement i del consum, amb més complexitat social i augment progressiu de les desigualtats. Per aconseguir-lo es proposen tres grans reptes: recuperar les dues hores de desfasament horari en relació a la resta del món, impulsar una nova cultura del temps i recuperar el fus horari GMT en el marc d’una reordenació global europea”.

El regidor de CiU, Antoni Rafanell, va donar suport a una iniciativa ciutadana “que impulsa un canvi d’horaris adaptat al nostre temps” i que desembocarà en “un ritme més ordenat del temps per millorar la salut i la qualitat de vida” i tot això és “en benefici de la família, del temps privat i del sistema associatiu”.

Per a la portaveu del PPC, Mónica Parés el debat dels horaris laborals i la conciliació familiar està en la societat  i creu que “no és tracta només de regular les normes sinó canviar els hàbits de tota una societat i per això es requereixen dos elements com són el consens i el temps”. Va explicar que les administracions estan treballant en el tema i va “celebrar la tasca d’entitats sobre aquesta qüestió”.

El portaveu de GSSP, Miguel Herrera va remarcar que “no estem en el segle XIX i ja no usem el carbó i les nostres prioritats cada vegada són menys el produir més quantitat i millor producte” sinó que ara són “viure més i amb major qualitat de vida així que com no podia ser d’altra forma amb la finalitat d’aquesta major qualitat de vida el nostre vot és favorable”. 

El regidor de Ciutadans, Francisco Gavilán, va assegurar que el seu partit aposta “per aprofitar millor el temps promovent i establint una racionalització dels horaris per viure millor la nostra vida” i “tenir horaris europeus ens permetrà  conciliar millor la vida laboral i familiar i incrementar la productivitat”.

El portaveu del grup municipal socialista, Miquel Àngel Díaz considera que ens hem de posar les piles les administracions públiques però també el món de l’empresa, el món laboral i fer una revisió consensuada i dialogada amb el món escolar i entre tots aconseguir una racionalització dels horaris”. Díaz va valorar positivament el treball “que s’està fent al Parlament de Catalunya per elaborar una llei sobre aquest tema”.

Declaració del PSC

La darrera Declaració Política va ser presentada pel PSC i va ser aprovada amb els vots favorables del tots els partits, a excepció del PPC que es va abstenir. El PSC defensa a la Declaració que els infermers tinguin capacitat legal per tal de poder prescriure medicaments. “Aquesta declaració surt arrel del decret del govern del Partit Popular que limita tot el que és la prescripció de medicaments i que afecta especialment el tema de les vacunacions que fan els centres de salut o l’atenció escolar que fan els infermers als centres educatius”. A la declaració es demanava “la derogació d’aquest decret” i que tant el govern central com la Generalitat aprovin “normes que permetin la prescripció infermera i que donin seguretat jurídica a aquest col·lectiu, que ha de tenir un marc legal i jurídic que els permeti desenvolupar amb total normalitat la seva professió”.

El regidor de CiU, Antoni Rafanell es va mostrar totalment d’acord amb el text de la Declaració, va remarcar la bona feina dels infermers i infermeres i es va mostrar en desacord amb el decret “perquè el govern del l’estat obliguen als infermers i infermeres a tenir el vist-i –plau dels metges per prescriure coses que són fonamentals”.

Per al regidor del PPC, Josep Llobet,  “no estem en un debat polític sinó tècnic “. I va manifestar que “jo nego que no hi hagi un diàleg per part del govern de l’Estat alhora d’aprovar aquest decret perquè és evident que quan regules un tema que afecta a un col·lectiu sempre es consulta. Es evident que  no s’ha arribat a un acord amb el qual el col·lectiu d’infermers estigui d’acord. Nosaltres ho entenen i són conscients. Tot el que sigui caminant en el diàleg i trobar les millores partides en aquest decret nosaltres estem d’acord”.

El portaveu de GSSP, Miguel Herrera va mostrar el rebuig al decret “esperem substituir-lo amb un marc legal tant a Espanya com a Catalunya “, i va afegir que “esperem que es reculli clarament les possibilitats de l’exercici de la professió d’infermeria per que aquest col·lectiu pugui desenvolupar la seva tasca amb seguretat, sense por i amb la dignitat que una tasca tant importat significa per a la nostra societat”.

Per al regidor d’ERC, Andreu Pérez Lorite, aquest decret és una ingerència del PPC a les competències de la Generalitat, “no sóc tècnic en la matèria, però aquí el que hi ha es una qüestió de política de fons. Ens troben a la lògica ingerència del govern del PP, curiosament quan el ministeri de sanitat té traspassades totes els competència sanitat encara patint aquesta mena de persecució”

Finalment el portaveu de C’s, Miguel Ibáñez, considera que “que la prescripció és possible però s’ha de fer d’una manera ordenada i regulada no pensant en els estalvis o possible estalvis de personal a la sanitat catalana. Creiem que per la seguretat dels pacients, que en cap cas es pot posar en risc, per major seguretat jurídica dels professionals i amb el recolzament dels dos col·lectius implicats, tenim que ser capaços d’arribar a establir un sistema de prescripció d’infermeria realment eficaç”.