maquesines

Aquests dies s’estan instal·lant a Gavà les noves marquesines d’autobús que l’Àrea Metropolitana de Barcelona va programar per al període 2022-2027. A la nostra ciutat són set, dues al carrer Sant Pere i cinc a l’avinguda Joan Carles I, i presenten diverses millores tecnològiques, funcionals, de seguretat i estètiques respecte a les anteriors. El nou model de marquesina s’està implantant progressivament a la metròpolis de Barcelona per millorar el servei de Bus Metropolità, un dels eixos vertebradors del territori.

Les principals característiques de la nova marquesina metropolitana són les següents:

  • Més confort i millora de l’accessibilitat: sense obstacles a la zona davantera, ofereix un accés més còmode per a tothom, a part de complir amb les normatives d’accessibilitat.
  • Més visibilitat i seguretat: disposa d’il·luminació per augmentar la visibilitat i la seguretat de les persones que esperen l’autobús. Utilitza tecnologia LED de baix consum, de manera que permet disminuir de 300 W a 50 W l’energia consumida per cada marquesina.
  • Nou element identificador de parada: disposa d’un element identificador per poder detectar la parada des de lluny, amb un pictograma del bus per sobre de la coberta, que està il·luminat a les hores en què funciona la marquesina.
  • Més sostenible: ha estat fabricada en un 95% amb materials reciclats o bé té una segona vida, i amb material 100% reciclable. A banda, la nova il·luminació permet estalviar el 83% del consum elèctric respecte als models anteriors.
  • Més flexible: el nou disseny preveu la possibilitat d’instal·lar diverses configuracions per tal d’adaptar-se a les diferents necessitats de la via pública. Per exemple, es disposa de la marquesina estàndard (4 m x 1,6 m), la marquesina estreta (4 m x 1,2 m) i la marquesina doble (10 m x 1,6 m).
  • Millora de la informació estàtica i de la informació dinàmica: d’una banda, disposa de més espai per a informació (plànols, recorregut, horaris…), que a més a més es pot canviar fàcilment si hi ha modificacions en el servei. D’altra banda, també incorpora una pantalla d’informació dinàmica totalment integrada en la marquesina, que entre altres coses indica els temps d’espera, es pot llegir millor i consumeix menys que les anteriors.

Actualment, a l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha més de 1.200 marquesines, i l’AMB instal·larà progressivament un total de 260 fins al 2027. A Gavà, entraran en funcionament en les pròximes setmanes. A més a més, s’instal·laran tres nous tòtems amb informació en temps real a tres parades de l’Avinguda Europa, i se substituirà un d’existent.

marquesines