Setmana Europea de la Mobilitat
Badia i Plaza, pedalejant pel clima

Una de les iniciatives més curioses que acull la ciutat de Gavà en aquests dies que es celebra la Setmana Europea de la Mobilitat és la que s’anomena Pedalem pel clima. La iniciativa, promoguda pel la Diputació de Barcelona, està ubicada en un estand al tram de la plaça de Catalunya tallat aquesta setmana al trànsit precisament amb motiu d’aquesta Setmana de la Mobilitat.

Allà hi trobarem dues bicicletes estàtiques en les que tothom que vulgui pot pujar per pedalejar. Enfront de les bicicletes hi ha un marcador que va indicant la quantitat d’emissions nocives que estem estalviant al medi ambient si estiguéssim fent la mateixa distància en un vehicle de motor de combustió.

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, s’hi ha atansat al migdia fins aquest estand per provar les bicicletes ella mateixa acompanyada pel Tinent d’alcaldessa de Manteniment i Qualitat de l’Espai Públic i els Barris, Èric Plaza. Badia ha recordat que aquesta Setmana de la Mobilitat “serveix per donar visibilitat a la importància de la sostenibilitat sobretot pel que fa a la contaminació, i per això les activitats que estem fent van totes dirigides cap a la consciència de la importància d’anar deixant de costat el vehicle i agafar un mitjà de transport com la bicicleta, que no és contaminant”.

És per aquest motiu, tal i com assenyala Badia, que des de l’Ajuntament “estem mirant, de cara a la pacificació de la ciutat, que cada cop hi hagi més carrers de vianants, que hi hagi menys necessitat d’agafar el cotxe, i que es puguin ampliar encara més els carrers bicicleta, que és justament l’actual projecte de ciutat, ja que contempla ampliar molt més els actuals carrils bici per fer més efectius aquests desplaçaments en bicicleta”.

Les activitats a Gavà per celebrar aquesta Setmana de la Mobilitat “van començar el passat dissabte i s’allargaran fins demà dimecres al vespre”, tal i com ens ha explicat l’alcaldessa. Les accions que es fan “les fem intencionadament en llocs de pas habitual de vehicles, com per exemple aquí amb aquest tall a la plaça de Catalunya, amb la idea de conscienciar a tothom per ser responsable en qüestions de contaminació i de desplaçaments”.

Lluís Pagés, tècnic de la Diputació de Barcelona encarregat d’aquest taller, ha destacat que “aquestes bicicletes ens expliquen que, després de fer un quilòmetre, ens estalviem de llençar a l’atmosfera 150 grams de CO2. Estem parlant d’un trajecte, que és d’un quilòmetre, que es fa en 10 ó 15 minuts a peu i 5 ó 4 minuts en bicicleta. Per tant, el taller fomenta la necessitat d’anar a peu o en bicicleta, sobretot en trajectes curts a la ciutat”.

La Setmana Europea de la Mobilitat es celebra enguany entre el 16 i el 22 de setembre.