sorteig
Els assistents al sorteig, amb Gemma Badia encapçalant la sessió

Aquest matí s’ha celebrat a l’Ajuntament de Gavà el sorteig dels integrants de les meses electorals de les properes eleccions al Parlament Europeu que, recordem-ho, es celebraran el diumenge 9 de juny. S’escullen tres persones per a cada mesa: un president i dos vocals. En aquest sorteig entren tots els gavanencs censats a la ciutat, menors de 70 anys, i que sàpiguen llegir i escriure. En el cas dels presidents s’estableix un filtre addicional, i és que els candidats han de tenir el batxillerat, formació professional o graduat escolar.

El sorteig es realitza de manera automàtica pel sistema administratiu i en total s’han escollit 14 candidats per a cada lloc de cada taula. S’ha fet així per tenir sobradament cobertes les possibles incidències que puguin sortir amb els ciutadans que han estat escollits. Això significa que, per a cadascuna de les 54 meses electorals que hi haurà a Gavà, el sistema escull 14 ciutadans pel lloc de president, 14 més pel lloc de primer vocal, i 14 més pel lloc de segon vocal. En total, doncs, en el sorteig d’avui surten escollits 2.268 ciutadans, tot i que, òbviament, la immensa majoria d’ells mai sabran que els seus noms han sortit en aquest sorteig perquè no els arribarà el torn.

A partir de demà dimecres, 15 de maig, començaran a rebre les notificacions pertinents els gavanencs que han sortit en la primera posició del llistat dels 14 candidats de cada lloc de cada taula. A tal efecte s’envia un notificador que fa entrega, mitjançant correu certificat, d’aquesta notificació, i és a partir de llavors que comença a córrer el termini de set dies per presentar al·legacions.

Les juntes electorals disposen de 3 dies per fer efectiva aquesta comunicació, per tant, en principi, si el proper divendres 17 de maig acaba i no heu rebut cap notificació podeu donar-vos per no seleccionats. Però compte perquè un retard en l’entrega d’aquesta comunicació no és causa per invalidar aquesta designació. A més, cal tenir present que fins i tot més endavant podríeu acabar rebent aquest honor si sou a la llista i s’accepten les al·legacions dels que van per davant vostre.

El cens electoral de les eleccions catalanes que es van fer diumenge passat era de 34.441 persones, i tot i que encara no s’ha fet públic quin serà el de les europees és de suposar que no variarà gaire.

Per cert, també avui dimarts, 14 de maig, s’han proclamat definitivament les candidatures que concorreran en aquestes eleccions europees. Seran 33 en total, 6 menys de les que es van presentar, i com que tota Espanya és circumscripció única això vol dir que es podran votar les mateixes 33 candidatures a qualsevol indret de l’estat. A Espanya s’escullen 61 dels 720 diputats de que consta el Parlament Europeu, 15 més que en els darrers comicis de 2019, diputats que representen a gairebé 450 milions de persones.