Rosa María Delgado
Rosa María Delgado, amb la seva primera novel·la (Foto: Instagram de l'autora)

Rosa María Delgado va néixer a Gavà tot i que ja fa molts anys que resideix a Almería. Treballa en una gestoria, però la seva il·lusió ha estat sempre escriure un llibre. Un somni que va poder complir en plena pandèmia, l’any 2020, quan va publicar la seva primera novel·la, “Suéltate el pelo”.

Delgado va escriure el llibre “en un moment de la meva vida molt trist, i el que volia era plasmar vivències reals i volia no donar tristesa, sinó alegrar al lector”. Els protagonistes són “tres estudiants universitàries que estudien tres carreres diferents, tot i que es centra en l’arqueologia perquè jo soc molt amant de l’arqueologia”.

En el llibre té un especial protagonisme la ciutat de Barcelona, “que surt de dalt a baix ja que es basa en el temps que jo vaig viure allà”. El llibre, segons ens explica Delgado, “és una història real, i un dels personatges soc jo, però aquest personatge pot tenir altres personatges, altres persones que jo tenia en ment quan escrivia el llibre, així que no és ficció, és real, tot i que sí que hi ha alguna cosa de ficció, una de les parts en concret no és real, podria haver passat de veritat però en aquest cas no va passar”.

El llibre, però, “no és totalment autobiogràfic perquè barrejo les vivències d’altres persones en mi, i la protagonista del llibre no és que tingui doble personalitat, però no plasmo la seva vida tal i com va succeir sinó que té coses d’altres persones que jo no podia afegir en el llibre, però les vaig ficar”. Al final, doncs, “la família de la protagonista no surt per a res, però si surt, soc jo, i la meva família sí surt al llibre però amb altres personatges, o fins i tot surt en forma d’animals o de noms de revista”.

Gavà apareix en aquest llibre de manera tangencial, “està present però no surt tant, tot i que en la segona part que estic escrivint ara mateix sortirà molt més”.

I respecte al títol, Delgado ens explica que “quan acabes de llegir el llibre saps que aquest havia de ser el títol, i és que un dels personatges fa coses que mai s’havia imaginat que hauria pogut fer, és un missatge de superació, d’amistat, i de molts adjectius que pots posar”.

Escriure un llibre, ens aclareix Delgado, “no és una tasca gens fàcil, no és com posar-te a escriure un diari, no és tan fàcil. Has de seguir, has de tornar enrere, perquè els temps del temps han de coincidir”.

“Suéltate el pelo” ha estat editat per Azul Cobalto Editorial.