Sungaree

El gavanenc Abraham Vázquez es passa a la producció vitícola amb la sangria Sungaree. Vázquez té una forta afició per la sangria, que sempre prepara en reunions personals amb família i amics. Finalment, després d’adonar-se que les seves barreges tenien força acceptació, va decidir estudiar per entrar professionalment dins del món del raïm. Quan va acabar la seva formació, Vázquez es va sentir preparat per llençar-se a l’aventura de produir una sangria embotellada.

Però produir una sangria embotellada és més complicat del que sembla: “fer una sangria artesanal és fàcil si es consumeix al moment, però fer una sangria artesanal de forma industrial per embotellar és més complicat. Hi ha una legislació que regula això i resulta que les bodegues que fan vi no poden fer alcohol, i les destil·leries que fan alcohol no poden fer vi. Ens va ser molt complicat, doncs, trobar una embotelladora”.

Finalment, Vázquez i els seus socis van trobar la manera: “Vam descobrir que podíem fer la sangria sense utilitzar alcohol destil·lat i, en el seu compte, utilitzar el propi alcohol destil·lat del vi, i després afegint herbes i matisos aconseguíem una sangria vínica al 100%, sense sucs ni fruites i només amb extractes de taronja. I ara és l’única sangria del mercat que és vínica”.  

Un dels objectius de Vázquez a l’hora de dissenyar la seva sangria era “fer una sangria premium amb un sabor totalment original, que no fos una barreja de molts productes o matisos”. L’elaboració ha estat un procés d’assaig i error bastant llarg que va començar al febrer d’aquest 2023 i que ha culminat aquest passat octubre, concretament el dia 24, amb la distribució de la primera tirada de 5.000 ampolles de Sungree.

Al final la sangria tindrà tres varietats de raïm: Ull de Llebre, Garnatxa i Syrah. La intenció original era fer la sangria només amb un 95% de Garnatxa i un 5% de Syrah, però “no va poder ser perquè no hi ha molta varietat de Garnatxa disponible i, si haguéssim triomfat en la barreja, la producció hauria resultat complicada. Així que vam decidir que la base principal fos Ull de Llebre, el que també li dóna un valor especial a la sangria”.

El raïm és comprat a vinyes de Santa Margarida i els Monjos, al Penedès, a on també es produeix i embotella, mentre que la distribució es fa des de Gavà. La distribució és, de moment, petita, i Sungaree es pot trobar sobre tot a Gavà, per exemple a La Vinya, Charcutería Barrero o a El Pernill de l’Illa. “Estem començant poc a poc”, ens assegura Vázquez, però els plans són ambiciosos ja que “volem posicionar-nos entre les 5 primeres sangries del món, el que no hauria de resultar massa complicat ja que, tot i que som petits, no tenim gaire competència”.

La segona producció de 5.000 ampolles es farà en les properes setmanes, i després s’augmentarà amb la intenció d’arribar a les 100.000 ampolles en el primer any i al milió d’ampolles en tres anys.

Aquesta és la primera referència de Sungaree, però “la idea és fer sangries del món però tot amb productes de quilòmetre zero, així que la segona referència serà sangria de cava i després farem una sangria japonès, ja que està molt de moda la gastronomia japonesa, i la farem amb sake”. La sangria de cava la començaran a formular el proper gener, amb la vista posada a la seva distribució de cara a l’estiu del 2024.

Passar de produir joies a produir vi ha estat un canvi tan traumàtic per a Vázquez com es podria pensar a priori: “En essència no ha canviat res, abans era creatiu i ara soc creatiu, la diferència és que abans elaborava joies amb metalls i ara soc un alquimista. Toco fruita, toco vi però, igual que feia abans, intento barrejar per produir un producte original. Vull sorprendre, abans ho feia amb les joies que són una segona pell, i ara el que vull és sorprendre el paladar”.