Suport de Gavà al Tractat sobre la Prohibició d'Armes Nuclears
Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha participat aquest matí a l’assemblea d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau on s’ha aprovat una Declaració de benvinguda a l’entrada en vigor del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears

Els alcaldes i alcadesses per la Pau de més 380 ciutats, entre elles l’alcaldessa de Gavà Raquel Sánchez,  han emès avui un comunicat donant la benvinguda al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

La reunió ha tingut lloc el dia que entra en vigor aquest Tractat, després que més de 50 estats l’hagin signat i ratificat. El Tractat va ser aprovat per les Nacions Unides al juliol de 2017, després d’anys de demanda de la societat civil i de les reivindicacions dels supervivents dels bombardejos i els assaigs nuclears. L’entrada en vigor del Tractat és una fita històrica i suposa que les úniques armes de destrucció massiva que no estaven encara prohibides ho estiguin, com ho estan les armes químiques i les biològiques.

L’Assemblea ha expressat el seu compromís “amb un món més just, en pau i nuclearment desarmat”, aprovant una declaració que celebra l’entrada en vigor del Tractat i insta els estats a comprometre’s amb aquests procés de desarmament.

Campanya “Ciutats de Pau”

D’altra banda, a la reunió s’ha parlat de la campanya “Ciutats de Pau”, una iniciativa impulsada per diverses organitzacions de suport al Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, que convida als municipis a aprovar una moció demanant als seus governs estatals que signin el Tractat.

Actualment hi ha al món més de 13.000 armes nuclears, la majoria d’elles amb una capacitat destructiva molt superior a les bombes que l’any 1945 van destruir Hiroshima i Nagasaki. La campanya fa referència a l’amenaça que suposen aquestes armes per a les comunitats d’arreu del món i manifesta el dret de tots els ciutadans i ciutadanes del món a viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Així mateix adverteix que qualsevol ús d’una arma nuclear, ja sigui deliberat o accidental, tindria conseqüències catastròfiques, de llarg abast i duradores per a les persones i el medi ambient. Per això, fa una crida als governs dels estats a signar i ratificar el Tractat.

La nova comissió executiva impulsarà el pla d’acció per 2021

L’assemblea, que ha estat presidida per el president de la xarxa Josep Mayoral, ha aprovat la composició de la comissió executiva pel període 2021-2023. A més de Gavà, està formada pels municipis de Calella, Figueres, Flix, Granollers, Igualada, Manlleu, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.

Així mateix, també s’ha aprovat el Pla d’acció de la xarxa, que està alineat amb els eixos de treball de l’organització internacional Mayors for Peace. Entre d’altres punts, es preveu consolidar i ampliar la xarxa de municipis compromesos, elaborar i implementar agendes locals de pau i convivència i encoratjar els municipis a unir-se a la campanya «Ciutats de Pau»

Pel que fa a les accions dutes a terme en els darrers mesos, s’ha valorat positivament la creació de la secció europea, que es va constituir el novembre de 2019 a Hannover. Presidida per l’alcalde de Granollers i amb l’alcalde de Manchester com a vicepresident, la secció europea té la seu a Granollers i impulsa la coordinació de projectes compartits entre ciutats europees per fomentar la cultura de pau i cercar partenariats amb altres entitats i organitzacions.

També s’ha destacat la commemoració, el 2020, del 75è aniversari dels bombardejos atòmics. Tot i les dificultats sobrevingudes a causa de la Covid-19, s’ha pogut celebrar esdeveniments en record de les víctimes i de sensibilització per a la prohibició de les armes nuclears.

Una xarxa mundial de més de 8.000 ciutats

Actualment, l’organització internacional Mayors for Peace agrupa més de 8.000 ciutats de 165 països i regions d’arreu del món, que tenen com a objectiu el treball en favor de la pau, el desarmament i especialment l’eliminació de les armes nuclears. A Catalunya hi ha més de 200 municipis, entre ells Gavà, que són membres de la xarxa, una mostra clara de la fortalesa i el dinamisme del municipalisme català en l’àmbit de la cultura de pau, la solidaritat i la defensa dels drets humans.

El comunicat signat avui diu el següent:

L’any que es commemora el 75è aniversari dels bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki, nosaltres, en representació de les més de 380 ciutats, pobles i estats federals que han aprovat resolucions donant suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, urgim als estats amb armes nuclears, als estats membres de l’OTAN i a aquells amb acords de defensa nuclear a comprometre’s amb aquest important procés de desarmament.

Més de 50 països han ratificat el tractat i 38 estan en procés de fer-ho, mostra significativa que un creixent nombre d’estats membres de les Nacions Unides creuen que el Tractat de No Proliferació Nuclear (NPT) ha arribat a un punt mort i el seu règim ha de desbloquejar-se i obrir pas al TPNW, el qual crea un procés clau pel desarmament multilateral de totes les armes nuclears.

Hi ha més de 13.000 armes nuclears al món i totes elles apunten a àrees urbanes. Per aquest motiu, hem manifestat que ‘Les ciutats no són objectius’ i hem aprovat mocions donant suport al TPNW. Els nostres pobles i ciutats serien els objectius d’aquestes armes iquedarien completament destruïdes com les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki l’any 1945.

De la mà de Mayors for Peace i ICAN, i també d’altres grups de la societat civil que advoquen per un món lliure d’armes nuclears, considerem que l’entrada en vigor del Tractat és un fita històrica que formalment dona el tret de sortida a un procés multilateral de desarmament nuclear. Celebrem el coratge i la fortalesa dels països que ja l’han signat i ratificat. També ens comprometem a treballar amb ells per encoratjar als països que s’oposen a aquest procés a involucrar-se de forma activa.

Ens preocupa molt que, davant l’actual escenari polític global tan inestable, un atac nuclear, ja sigui intencionat o accidental, sigui un perill real i possible. Donant suport al tractat, defensem una via pràctica i pacífica pels estats d’abandonar la perillosa unilateralitat i exercir un enfocament multilateral.

Esperem que els estats parts del TPNW, de la mateixa forma que la conferència de revisió del NPT, siguin vies efectives per reiniciar les negociacions globals en desarmament nuclear. Amb les altres armes de destrucció massiva ja il·legalitzades, l’anomalia sempre ha estat l’armament nuclear i el Tractat cobreix aquest buit legal. Acollim que les Nacions Unides tingui un altre instrument important per promoure un món pacífic lliure d’armes nuclears.

Aquesta declaració compta amb el suport del president de Mayors for Peace, el president de la secció europea, els alcaldes i alcaldesses vicepresidents i executius de l’organització, així com tots els electes que han aprovat mocions de suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.