presentacio-talent-factory-raquel-sanchez

L’Auditori de l’Atrium Viladecans ha acollit aquest matí la presentació de la segona edició del Talent Factory. La iniciativa ja es va portar a terme a Gavà durant el curs 2013-2014 i ara es repeteix però estenent-la també a Viladecans. El projecte té l’objectiu de potenciar la cultura emprenedora dels joves estudiants per ampliar la visió del jovent respecte el seu entorn laboral amb la vista posada en que puguin esdevenir futurs emprenedors.

Els alcaldes de Gavà i de Viladecans, Raquel Sánchez i Carles Ruiz respectivament, han presentat el projecte tot destacant la seva importància. Raquel Sánchez ha comentat que “és molt necessari i molt útil treballar en dinàmiques de col·laboració territorial, aprofitant així els recursos que tenim”. L’alcaldessa també ha desitjat sort a tots els participats recordant-los que “aquest projecte ha de ser una experiència divertida, profitosa i enriquidora, es tracta d’un espai de creativitat que permetrà assumir el fracàs com a positiu, com una oportunitat d’aprenentatge, i és que l’emprenedoria és precisament això, posar en marxa noves idees i aprendre dels encerts però també dels errors per millorar”.

De la seva banda, Carles Ruiz ha parlat de l’oportunitat que es presenta per tots els joves que prendran part del Talent Factory per tal de pensar idees de negocis, de projectes d’empreses: “segurament pensareu que moltes de les vostres idees no van enlloc però aquí radica precisament la diversió d’aquest projecte, penseu que si a vosaltres us agrada i cobreix alguna de les vostres necessitats o la d’altres persones la idea pot arribar a tenir èxit”. L’alcalde de Viladecans ha animat als joves demanant-los que tinguin “imaginació, no us talleu, proposeu, ja que imaginació i creativitat són dos aspectes bàsics per tal que un negoci funcioni”.

A l’acte d’avui han participat tots els centres educatius de les dues ciutats que hauran de formar grups de dos membres i presentar una idea inicial de negoci que sigui innovadora, creativa i viable. Dels projectes presentats es triaran els 12 millors de cada municipi (24 en total), que passaran a un procés de mentoratge amb un empresari local amb qui podran desenvolupar la seva idea i realitzar el pla d’empresa.

Finalment 6 equips de cada ciutat seran seleccionats com a finalistes i tindran l’opció de ser guanyadors del premi final, un viatge de 5 dies a Silicon Valley (San Francisco), amb un programa de visites a les empreses més representatives de sectors innovadors. Els 12 projectes finalistes obtindran un curs de formació empresarial i també es lliurarà un segon premi (a 2 projectes) consistent en un tour emprenedor a una ciutat europea per visitar acceleradores d’empresa i seus d’empreses reconegudes. Hi ha també un tercer premi (per a 4 projectes) vinculat al Barcelona Entrepreneur Day i que consisteix en un dia de visites als principals punts de l’ecosistema empresarial i del món emprenedor de Barcelona.

El Talent Factory de Gavà i Viladecans comptarà amb 24 mentors d’empreses de Gavà i Viladecans de diferents sectors, des del l’immobiliari al gastronòmic. També col·laboraran en diversos temes del projecte altres empreses o entitats com Acció (Generalitat de Catalunya), Incubio, Imagine Creative Center, Microsoft, Infojobs, Founder Institute, la Salle Technova, Wayra, Aesa, Keiretsu, la UB i la UPC, entre altres.

Els directors del Talent Factory, Juan Castilla i Laura Benítez, s’han mostrat també molts satisfets de poder tornar a posar a marxa aquest projecte. Benítez ha recordat que “el projecte és pràcticament el mateix perquè vam tenir molt èxit quan vam fer el Gavà Talent Factory, va haver un feedback molt positiu per part tant dels alumnes com dels mentors i dels centres docents, així que hem intentat fer el mateix però aplicant petites millores”.

Entre aquestes novetats potser una de les més importants és el Train to Trainers, un programa formatiu específic per als docents en matèria d’emprenedoria i empresa, que pretén proporcionar noves eines per treballar amb l’alumnat. Benítez ha destacat que “els hi donarem aquelles eines que els faltaven per poder traslladar als alumnes el tema de l’emprenedoria d’una forma tan pràctica com ho intenta fer el Talent Factory ja que potser aquí els professors no en tenien tanta experiència en aquest camp, així que els portarem professionals, fundacions i organitzacions que es dediquen específicament a això”.

A la presentació, a banda dels dos alcaldes i de bona part dels mentors de les dues ciutats, hi han assistit uns 800 alumnes del centres de Gavà i Viladecans en representació dels 4.500 als que va destinat aquesta iniciativa, tots ells estudiants de 4t d’ESO, cicles formatius i 1r i 2n de Batxillerat, és a dir, amb edats compreses entre els 14 i els 18 anys. Els organitzadors recorden que “en la primera edició vam rebre uns 400 projectes, així que en aquesta ocasió, com es fa a dues ciutats, esperem doblar i rebre al voltant de 800 idees”.