Ucraïna
El restaurant Tasta’mm i l’ONG ACCeDE organitzen un Sant Jordi solidari

El restaurant gavanenc Tasta’mm organitza el proper 23 d’abril una jornada solidària de Sant Jordi. La iniciativa consistirà en una sèrie d’activitats, que es desenvoluparan tant al mateix restaurant com en el seu entorn, els beneficis de les quals serviran per ajudar a l’ONG gavanenca ACCeDe en les tasques que està portant actualment a la ciutat de Varsòvia ajudant als refugiats que no volen seguir a Ucraïna i que estan arribant allà.

Segons ens explica José Antonio Vílchez, xef del restaurant Tasta’mm, la idea “estava ja plantejada abans que s’iniciés la guerra a Ucraïna, jo volia fer algun tipus de sopar solidari, i quan vaig començar a comentar-ho en privat es va anar afegint molta gent, fins que finalment això s’ha convertit en un dia solidari en el que ja comptem amb uns 60 col·laboradors, que són tots entitats, associacions, empreses i clubs esportius de Gavà”.

Al matí hi haurà diverses activitats per a tots els públics, mentre que al migdia arriba l’hora del dinar, que comptarà amb la col·laboració de, per exemple, la Casa de València, que farà una paella solidària per a 300 persones, o de Casa Escala i Maelca, que servirà 150 botifarres i 40 quilos de costelles per fer tant a la paella com a la brasa. A la tarda tornarà a haver-hi diverses activitats familiars, i finalment a la nit es portarà a terme el sopar solidari originalment pensat.

A la nit, a més, “es farà una connexió en directe amb la gent d’ACCeDE que estan a Ucraïna ajudant als refugiats, rebent-los, donant-los menjar i dutxes”.

Vílchez assegura que “la reacció de tots els col·laboradors ha estat exemplar, no ens ho esperàvem i ha estat sorprenent”. El xef vol particularment destacar la implicació del sector de la restauració gavanenca, ja que “uns 18 restaurants han volgut col·laborar en aquesta iniciativa i oferiran, al llarg de tota la setmana de Sant Jordi, unes postres solidàries i unes samarretes també solidàries, i aquests beneficis també aniran a parar a la gent d’ACCeDE que està a Varsòvia”.

Xavier Esteban, president d’ACCeDE, ha volgut destacar que els membres d’aquesta ONG “de seguida que va esclatar la guerra ens van demanar tenir presència activa en el terreny, i això representava un repte per nosaltres perquè, tot i que tenim experiència en treball internacional, no la tenim en aquets tipus d’ajuda humanitària”.

ACceDE ha creat a Varsòvia dos punts d’atenció als refugiats ucraïnesos on “poden agafar aquelles coses de primera necessitat urgents, i també els donem menjar, aigua, petites cures, i suport psicològic, que moltes vegades és l’ajuda més important de totes”. A més, l’ONG gavanenca també està fent tasques d’ajuda a la re-agrupació familiar: “S’estan movent diferents grups familiars que van cap el sud d’Europa, i s’està intentant coordinar amb les autoritats poloneses que ja es puguin re-agrupar allà mateix abans de cercar un destí definitiu”.

La reserva prèvia a les activitats d’aquesta jornada de Sant Jordi solidària es pot fer o bé a través d’un codi QR disponible en tots els establiments col·laboradors, o bé trucant al telèfon 93 638 97 46. A més, per tots aquells que aquell dia no puguin ser-hi presencialment però tot i això vulguin col·laborar, també s’habilitarà un número de Bizum i un número de compte Fila Zero on es poden fer donatius.