Taula rodona PSC Pacte Estat violència gènere

El PSC de Gavà ha organitzat, aquest dilluns, una taula rodona per explicar i comentar els principals aspectes del Pacte d’Estat contra la violència de gènere aprovat per unanimitat al Congrés dels Diputats a Madrid. A l’acte, encabit dins els anomenats espais de reflexió 08850 oberts a tota la ciutadania, i que la formació local organitza periòdicament, hi van participar, a més de la Primera Secretària del PSC local i alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, la diputada socialista al Congrés, Lidia Guinart i l’advocada i membre de Dones Juristes, Núria Milà.

Mesures

L’esmentat pacte compila 214 mesures que abracen molts àmbits, com el judicial i el preventiu. Guinart, que va ser una de les persones que va estar a la Subcomissió d’Igualtat treballant en aquest tema des del seu inici, entén que “cal centrar esforços en la sensibilització i, en especial, en l’educació perquè el masclisme és intrínsec a la nostra societat i només sembrant el canvi entre els infants i joves s’aconseguirà combatre aquesta xacra en el futur”. Segons Guinart, “un gran nombre de les mesures van ser presentades pels socialistes”, i tot i que afirma que “nosaltres hauríem estat més ambiciosos” sí que és cert que “pel bé del consens es va arribar a un acord de mínims sobre el qual seguirem insistim per millorar-lo”.

La Primera Secretària del PSC local i alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, considera el Pacte “un punt d’inflexió important” amb mesures “fruit del consens polític però fer-les efectives hauran d’anar acompanyades de pressupost”. Segons Sánchez, “no podem abaixar la guàrdia en cap moment. Aquest és un problema que ens afecta i colpeja dia sí, i dia també. Tot just ara hem commemorat el 25 de novembre i veiem que l’assumpte és molt preocupant perquè la desigualtat impera a la nostra societat”. Raquel Sánchez subratlla “el paper important dels ajuntaments, que sovint quan hi ha retallades són les primeres afectades i, per contra, com administració més propera a la ciutadania són les que han d’atendre en primera instància les víctimes d’aquest xacra”.

El Pacte estableix un pressupost de 1000 milions d’euros en 5 anys i Lidia Guinart ha instat a “posar-lo ja en marxa, primer amb les mesures sense cost” i ha precisat que “en cas que no es pugui aprovar el pressupost del 2018 i calgui prorrogar l’actual es destinin 200 milions”.