Raquel Sánchez, alcaldesa de Gavà
Raquel Sánchez, alcaldesa de Gavà

La pandèmia ha fet molt de mal, ha comportat conseqüències dramàtiques i ha provocat una greu crisi econòmica i social. Continuem estant alerta i cal seguir sent responsables per combatre el virus, que encara condiciona les nostres vides i les nostres activitats. Però la Covid-19, aquest nom que mai no oblidarem, no ens ha aturat, ha fet aflorar el millor de totes i tots nosaltres i ens ha fet prendre consciència d’allò que ens uneix, d’allò que ens identifica, d’allò que ens enorgulleix. I a Gavà, una de les coses que més ens uneix, identifica i enorgulleix és la Fira d’Espàrrecs.

Aquest any, com ja va succeir el 2020 quan estàvem en ple confinament, tampoc no en podrem dir Fira. Per culpa de les limitacions a què obliga la pandèmia, no obrirem el pavelló agrícola ni la mostra comercial, i la 67a edició haurà d’esperar al 2022, quan celebrarem els 90 anys de la Fira. Però aquest 2021, sí que tindrem el Temps d’Espàrrecs.

Volem que tot Gavà respiri d’aquest temps. Des del 22 d’abril i fins al 10 de maig trobarem activitats al carrer, a diferents espais i amb formats adaptats a la situació sanitària. Podrem gaudir d’un GastroGavà especial, en què el conjunt d’establiments de restauració de la ciutat oferiran a les seves taules les millors creacions d’espàrrecs a la carta, evidenciant una vegada més la qualitat d’una cuina ben arrelada i al mateix temps actual, que ens projecta arreu i que reclama tant la nostra predisposició a assaborir els millors plats com, més que mai, que els donem tot el nostre suport.

Però res de tot això seria possible sense el nostre producte més representatiu: l’espàrrec. És a dir, sense l’esforç, la dedicació i la saviesa dels nostres pagesos i les seves famílies. Ells són els que treballen el camp, els que fan possible les collites i les posen a la nostra disposició, els que han de lluitar contra condicions meteorològiques sovint adverses. I els que ens ensenyen de sol a sol el valor incalculable que té estimar la feina i la natura, cuidar el paisatge i aconseguir que la terra doni fruits. En definitiva, el valor de preservar allò que és nostre i alhora saber-se adaptar als nous temps, transformant i innovant per afrontar el futur, no només preservant la nostra personalitat i el nostre entorn sinó fent-ne el millor argument per mirar endavant amb confiança.

És temps d’espàrrecs, és temps de represa, és temps de Gavà.