Gran Recapte
El Gran Recapte, organitzat pel Banc dels Aliments, es porta a terme avui i demà dia 23

Gavà disposa de 15 punts de recollida d’El Gran Recapte d’Aliments. La iniciativa, que es porta a terme en tot el territori català avui, 22 de novembre, i demà dissabte 23, està organitzada per les quatre delegacions catalanes del Banc dels Aliments: la de Barcelona, la de Lleida, la de Girona, i la de Tarragona.

Dels 15 punts de recollida que hi ha a Gavà, 13 estan en el nucli urbà i dos al barri de Gavà Mar. Les cadenes de supermercats Consum, Condis i Dia en tenen 3 punts de recollida cadascuna d’elles; els dos Mercadona de Gavà també s’hi ha sumat a la iniciativa amb punts de recollida en els seus centres; i per últim, les cadenes Lidl, Gros Mercat, Carrefour i Caprabo en tenen un punt de recollida cadascuna.

A cada punt de recollida hi ha un mínim de dos voluntaris que reparteixen les bosses solidàries i que conviden a tots els clients a participar-hi en El Gran Recapte. Marina Valenzuela, per exemple, estava aquest matí en el Consum del carrer Sant Lluís. És una noia de 16 anys que ens ha assegurat que “és important que els joves ens impliquem en aquestes iniciatives perquè som el futur, som els que anem cap a dalt i si tothom pensés com nosaltres les coses canviarien”.

Enrique Romano s’estava en canvi al Lidl de la carretera Santa Creu de Calafell. Es mostra convençut de la seva participació perquè “si no hi ha gent que col·labori, qui ho farà? És important recollir aliments pels que no en tenen, i he de dir que la gent està conscienciada, hi ha molts que entreguen bosses plenes fins a dalt”.

Aquests dos són exemples de voluntaris que s’han involucrat a través d’organitzacions socials com ara Creu Roja o Càrites. Però també era possible apuntar-s’hi directament com a voluntari a la pàgina web de l’esdeveniment sense necessitat de pertànyer a cap entitat. Aquest era el cas de Beatriz Robles, que aquest matí s’estava al Consum del carrer Mare de Deu de Montserrat. Ella també destaca que “aquesta és una acció anual que és molt necessària perquè encara hi ha gent que no pot menjar i que no té per viure, sobretot gent molt gran que cobra molt poc de pensió i que necessiten una ajuda per poder tirar endavant, això malauradament hauria de fer-ho el govern, però com que el govern no ho fa doncs es fa necessari que la gent sigui solidària”.

Moltes associacions i entitats particular s’hi sumaran, com cada any, i aportaran el seu granet de sorra en aquesta iniciativa solidària. Però avui una de les persones més contentes en aquest sentit és la Delia Müller. Ella és professora al col·legi San Pedro i porta algunes setmanes organitzant una recollida d’aliments en el centre per poder portar-los avui a un dels punts de recollida.

Gran Recapte
Delia Müller amb la taula d’aliments entregats pels alumnes del col·legi San Pedro

El que no s’esperava la Delia és la gran quantitat d’aliments que han portat els alumnes del col·legi, “s’hi ha implicat tots els alumnes de tots els nivells educatius, des de parvulari fins als nois de 16 anys”. L’acció va partir “d’una de les comissions que tenim a l’escola, la de treball solidari, i allà vam pensar que havíem de fer una campanya, no només demanar que portessin aliments, sinó que els nens ho visquessin, que fossin còmplices de portar aliments i ajudar, que fossin conscients de que és una cosa real”.

Müller esperava recollir aliments però no s’esperava “aquesta barbaritat, parlo en nom de tota l’escola quan dic que estic molt contenta i orgullosa perquè la solidaritat es demostra així, nosaltres podem ensenyar ètica, podem ensenyar valors i moral, però així es demostra que els nens tenen empatia i donen coses a canvi de res”.

El Gran Recapte de l’any passat va aconseguir arreplegar gairebé 4 tones i mitja d’aliments entre els prop de 3.000 punts de recollida que es van distribuir per tota Catalunya.