Torna el risc de neu a cotes baixes

La Generalitat ha activat aquest dilluns l’alerta en el pla Neucat per nou risc de nevades. L’episodi de precipitació de neu s’inicia aquest migdia i es podria allargar fins dimecres a la tarda a tot el territori de Catalunya. Segons els meteoròlegs, la cota de neu baixarà fins als 200 metres, i en alguns punts podria nevar a nivell de mar.

El Servei Meteorològic (SMC-Meteocat) havia emès diumenge dos avisos de risc davant la possibilitat que aquest dilluns i també dimarts pugui nevar en cotes molt baixes de Catalunya, fins i tot a 200 metres o menys, encara que no s’esperen grans quantitats.

Segons el Meteocat, les principals acumulacions es produiran a les comarques del Prepirineu, incloent-hi el Berguedà, Osona, el Ripollès, l’Alt Urgell, el Solsonès, i després als massissos del sud. Seran entre 10 i 20 centímetres.

Les nevades aniran acompanyades d’un descens notable però fugaç dels termòmetres.

Les precipitacions abundants arribaran dimecres amb una cota de neu que encara rondarà entre els 200 i 400 metres, sobretot al matí. Com més avanci el dia la temperatura pujarà.

Dijous les pluges continuaran, però ja de manera més irregular. És possible que divendres i durant el cap de setmana hi hagi més tongades de pluja, però difícilment seran abundants i continuades com la de dimecres.

La situació atmosfèrica és el resultat de l’arribada pel nord d’una massa d’aire fred i sec d’origen siberià i al mateix temps la irrupció per l’Atlàntic, en direcció al golf de Cadis, d’una potent borrasca que portarà aire humit i càlid. L’exprés siberià, que ha deixat registres gèlids a tot el territori europeu comprès entre Rússia i França, arribarà a Espanya debilitat i sucumbirà a partir de dimarts davant la força de la borrasca.