Tres Tombs
La benedicció dels Tres Tombs (Imatge d'arxiu)

Tornen els Tres Tombs a Gavà després d’un any sense poder-se celebrar a causa de la pandèmia. L’Associació Tres Tombs de Gavà ja va recuperar fa uns anys aquesta tradició, i l’any 2020 la van poder portar a terme perquè es va fer a primers de març, molt poc abans de l’inici del confinament. Ara, després de la pausa obligada per la Covid-19, a l’entitat li toca tornar a recuperar-la, i es torna a fer el proper diumenge 13.

Encarnita Martínez, una de les integrants de l’associació, ha destacat que l’activitat es portarà a terme amb les habituals mesures de seguretat, és a dir, amb mascareta i amb disposició als assistents de gel hidroalcohòlic. Martínez ens assegura que a l’entitat “estem molt contents perquè la resposta ha estat molt bona, i fins ara comptem ja amb uns 15 carros, així que esperem una multitud de gent participant”.

Això demostra, segons Martínez, que hi ha “moltes ganes de tornar a fer els Tres Tombs, però també hi ha preocupació perquè és una festa que es fa només una vegada a l’any però comporta una gran despesa i hi ha moltes coses que s’han d’anar lligant”.

El recorregut dels Tres Tombs serà l’habitual, és a dir, “sortirem de l’aparcament dels autobusos al costat del cementiri, baixarem per l’avinguda Joan Carles I, entrem al poble pel carrer Sant Pere i després baixem pel carrer Lluís Dalmau fins el Passeig Maragall i l’església de Sant Pere, i allà es faran els Tres Tombs i el mossèn farà la benedicció”.

Martínez destaca que enguany “hem canviat una mica el recorregut de sortida perquè la gent es queixava de que el carrer Màrtirs del Setge de 1714 era una mica estret per girar, així que anirem pel carrer de Sant Pere, pujarem per Salvador Lluch, girarem pel carrer del Centre, i ja arribarem a la Rambla”.

D’allí pujaran a la plaça de Catalunya i després el recorregut els torna de volta al punt de sortida. Cal destacar també que, a banda de la parada de l’església, es farà una altra parada a la plaça de la Pagesia.

Com a part de la tradició, l’entitat també ha encarregat 180 tortells per poder vendre’ls i d’aquesta manera “la gent pot col·laborar una mica en el sosteniment de la tradició”. Els tortells es poden adquirir a la parada de l’església, a on “hem de ser-hi a tres quarts de dotze perquè la benedicció és a les 12, així que en aquell horari ja es poden comprar”.

Martínez es mostra confiada de que la tradició tindrà continuïtat en el futur, però destaca que “les que ho organitzem ja som grans i necessitaríem gent amb moltes ganes per posar-se al davant i poder tirar molts més anys, esperem que gent més jove es vulgui fer càrrec per portar endavant aquesta tradició endavant, i així nosaltres ens aniríem apartant poc a poc”.