Camarasa i la seva gossa, la Kendra, una de les protagonistes del curt

El jardí exterior del Museu de Gavà a la Torre Lluch acollirà el proper dissabte, 8 d’agost, l’inici del rodatge del curtmetratge “Fils trencats”. La idea original d’aquest projecte és del gavanenc Paco Camarasa, i pretén donar visibilitat al problema de la solitud de la gent gran, així com el de la violència de gènere o intrafamiliar que sovint pateixen. Es tracta, doncs, d’un “projecte social” que ha agafat forma de curtmetratge perquè “pensàvem que era la millor manera de donar-li a aquest missatge social un enfoc molt més potent de cara a la societat, ja que les coses que es veuen generen més impacte”.

Camarasa, que és també productor executiu de curtmetratge, ha volgut combinar aquest missatge social amb un altre, que és el de “la tinença responsable d’animals, ja que en aquest cas els gossos poden revertir els efectes de la solitud no desitjada en les persones grans”. És veritat que “no tots els gossos són apropitas, segons el seu caràcter”, però amb el curt volem explicar que “una persona gran acompanyada d’un gos és més forta, el gos li aporta llibertat i motivació per continuar vivint”.

Aquesta visibilitat social del curtmetratge està recolzada per l’associació Huellas compartidas, que col·labora activament en la producció de la pel·lícula aportant de fet un dels dos gossos protagonistes, el Haru, que “era un gos abandonat i que actualment treballa amb gent gran i infants perquè ha estat entrenat i educat com a gos de teràpia”. L’altre gos, per cert, és la Kendra, que és de fet la gossa del Paco.

Hi ha encara un tercer missatge social implícit en el curt, que “de retruc també toca el tema de les dones migrades, extracomunitàries majoritàriament, que arriben als nostre països i que sovint acaben fent tasques de cura de la gent gran”.

“Fils trencats” està dirigit per Josep Oller, director i guionista diplomat a l’escola Bande à Part de Barcelona. Un dels seus treballs, “La Jeunesse d’Alicia”, va competir l’any passat a la secció oficial de curtmetratges del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. La productora que està al darrere del curt és Films en Off, però també finança el curtmetratge l’empresa de menjar natural per a mascotes Dingonatura , que “ha cregut des del principi en aquest projecte de cara als seus fins socials, i han aportat una part important dels diners que costa el curt, que té un pressupost molt elevat”. El curt també compta amb una subvenció de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya.

El rodatge de “Fils trencats” s’allargarà fins el proper dijous 13 d’agost durant sis dies de filmació de 12 hores de treball cadascun d’ells. Després de Gavà, on només es rodarà el dissabte, la gravació es traslladarà a localitzacions privades de Begues i Viladecans. Originalment el curt s’havia d’haver rodat el passat mes d’abril, però l’estat d’alarma a causa de la Covid-19 va obligar a aturar-ho òbviament tot. També estava previst fer el passat juliol una estrena del tràiler a l’Espai Maragall de Gavà, tot i que, degut a l’actual situació derivada de la pandèmia, també això s’ha hagut de posposar. Quan es pugui fer, la intenció és acompanyar la presentació del tràiler d’un debat posterior entorn a les qüestions socials que planteja el curtmetratge.