Tot a punt per al XXX Festival Internacional de Titelles
Avui s'han presentat els espectacles en roda de premsa

El Festival Internacional de Titelles de Gavà arriba a Gavà de l’11 al 13 de juny en el seu format habitual. L’alcaldessa, Raquel Sánchez juntament amb el president de la Fundació Xarxa, Jaume Amigó han presentat l’edició d’enguany del Festival que arriba a la seva 30a edició.

En la seva intervenció, Sánchez ha manifestat que “es tracta del primer esdeveniment de ciutat que ens permet recuperar la normalitat, el pols del dia i a dia, utilitzant espais delimitats per garantir totes les mesures de seguretat que es requereixin en cada moment i que no afectaran el seu desenvolupament”. L’alcaldessa ha afegit que “després d’un any sense Festival tenim ganes de tornar a gaudir de la màgia dels titelles i un Festival plenament consolidat a la ciutat i que compta amb una gran afluència de públic”.

Raquel Sánchez també ha volgut agrair a la Fundació Xarxa el seu treball “una gran feina que hi ha al darrere per fer-nos arribar el Festival, la mirada que té cap als infants i la seva transmissió de valors a través dels diferents espectacles.“

La Fundació Xarxa és l’encarregada de desenvolupar el programa, tant pel que fa a la selecció dels continguts artístics com a la part vinculada a la coordinació de la producció de l’esdeveniment, així com el personal de suport. Durant la presentació el president de la Fundació Xarxa, Jaume Amigó ha explicat que “aquest any s’ha treballat repensant alguns aspectes del Festival amb l’objectiu de reivindicar i construir un Festival que pugui arribar al major nombre de persones, però amb les màximes garanties de seguretat”. En aquest sentit ha volgut transmetre tranquil·litat quant a l’estructura del Festival tot afirmant que “s’ha dissenyat un Festival de Titelles que es pugui adaptar a les directrius i recomanacions marcades des del Procicat en cada moment i per això s’ha optat per espectacles en espais a l’aire lliure, delimitats per a poder garantir l’aforament limitat i els protocols de seguretat. Els escenaris estaran ubicats en espais que evitin les aglomeracions a l’entorn com ara patis de les escoles i espais de via pública delimitats”.

Així els espais on es representaran els espectacles són: Espai Jardí i Espai Sr. Cordills del Parc de la Torre Lluc, les escoles Eramprunyà i Salvador Lluc, Casal Municipal de Cultura American Lake, l’Espai Maragall, La Casa Gran i la sala d’exposicions de la Biblioteca Josep Soler i Vidal.

Estructura del Festival

  • El Festival comptarà amb més espectacles però amb aforaments més reduïts. La intenció és poder arribar com a mínim al mateix nombre de públic que en les darreres edicions.
  • Tots els espectacles seran amb aforament limitat i caldrà fer reserva prèvia per poder accedir-hi tot i que una part de les entrades es reservaran per a poder adquirir-les el mateix dia l’espectacle. Per evitar que es quedin entrades sense utilitzar, l’accés del públic amb reserves fetes online es tancarà 10 minuts abans de l’inici de l’espectacle. Qui arribi més tard haurà de posar-se a la cua dels que no tenen reserva.
  • L’accés i control d’entrada a cada espai es farà amb dues files ben separades i senyalitzades: 1 fila per a les persones que han fet la reserva online i 1 fila per a les persones que no tenen entrada. Les fues files, s’obriran mitja hora abans de l’inici de l’espectacle.
  • Es prioritza la programació d’espectacles de companyies de km 0 amb l’objectiu d’evitar els desplaçaments innecessaris de les companyies i donar més suport al sector de Catalunya, que durant el darrer any ha patit molt les conseqüències de la pandèmia.

Amb motiu dels 30 anys de Festival es farà una retrospectiva on es podrà veure com eren els titelles quan es va començar a celebrar el certamen i com són actualment i la situació que travessa el sector. En aquest sentit es projectarà el documental “La Revolta dels Titelles”, un projecte audiovisual multimèdia sobre el món dels titelles a Catalunya, explicades pels seus i les seves protagonistes. Titellaires que han desenvolupat la seva tasca en el territori català, apropen, a nens i adults, a aquest fascinant i complex univers, que s’ha convertit en una particular filosofia de vida. Aquesta evolució dels titelles serà el fil conductor de la xerrada inaugural del Festival, un espai de reflexió on es plantegen diferents aspectes al voltant del món de l’art titellaire.

Un altre de les propostes és l’exposició “Titelles del món”, produïda per Galiot Teatre amb Festival MIMO i GUÀ, en la qual s’exposen unes 300 titelles d’arreu del món. La mostra es pot visitar fins el 13 de juny a la Sala d’exposicions de la Biblioteca Josep Soler i Vida, amb una oferta de visites guiades adreçades tant a escoles com a públic en general.

Pel que fa als espectacles els més destacats per la seva singularitat i la seva potència artística són: Sabates noves de la companyia L’home dibuixat que ha rebut premi Max 2020 com a millor espectacle per a públic familiar. Altres propostes són Tròpic de Teia Moner, El secret de la detectiu Klaus de la companyia Engruna Teatre, Quimera de la companyia La Guilla Teatre. The Bellhop del grup Hilarilar Marionetas i Galetes de formatge de Txo Titelles.

Activitats complementàries al Festival

Els comerciants se sumen a la celebració del Festival Internacional de Titelles decorant els seus aparadors amb motius relacionats amb els titelles. La decoració es farà durant el cap de setmana del 4 i 6 de juny i estaran posats fins al final del festival. És previst que més de 40 botigues decorin els seus aparadors, una xifra superior a la registrada en passades edicions.

Podeu consultar el programa aquí