Tractament per aturar la proliferació del pugó

Aquest matí s’ha portat a terme un tractament contra la proliferació del pugó als arbres del carrer de Sant Lluís de Gavà. L’actuació s’ha desenvolupat en uns 80 exemplars de Cercis siliquastrum, coneguts popularment com “arbre de l’amor”, que són els que estan al cantó mar del carrer.

Els tarongers que hi ha en el cantó muntanya també solen estar afectats per una plaga, la caparreta, però en aquest cas un dels projectes del “Junts fem barri” que es portarà a terme suposarà canviar-los per altra espècie, així que s’ha decidit no malbaratar recursos i deixar-los com estan mentre no donin problemes.

Jordi Carbonell, tècnic de jardineria de Presec, ens ha explicat que “al carrer Sant Lluís tenim aquest problema del pugó que deixar anar una melassa que embruta el terra, els bancs i els cotxes”. Carbonell destaca que “tradicionalment el tractament que fèiem era químic però això et soluciona el problema dos o tres dies només, així que ara estem fent lluita biològica deixant anar un insecte que és depredador del pugó”.

El procediment és senzill: els tècnics pengen a les branques dels arbres afectats unes petites capses repletes d’aquest insecte. Només deixar-les ja comencen a sortir, tot i que s’ha de tenir en compte que els que faran la tasca neutralitzadora són de fet els descendents d’aquests insectes que es deixen anar ara.

El carrer Sant Lluís és el que concentra més queixes veïnals en relació a l’aparició del pugó als arbres, i en aquí hi intervé de manera decisiva la localització dels arbres: “aquest carrer és, sens dubte, el que ens dóna més problemes a Gavà, al cantó mar tenim aquest “arbre de l’amor” que ja és bastant propens a agafar pugó amb freqüència, però la situació és important ja que a aquesta banda no li toca el sol i agafa més pugó, els mateixos arbres per exemple els tenim també a la plaça de la Rectoria i estan sans”.

A banda d’aquest tractament també s’ha portat a terme un altre que és una mica més agressiu amb l’arbre i que consisteix en injectar al tronc un insecticida que el mateix arbre reparteix a la copa mitjançant els vasos conductors. Francisco López, que és tècnic de serveis i gestió integrada de plagues de Moix Serveix i Obres, posa de manifest que “aquest mètode té l’inconvenient de que l’estàs fent una ferida a l’arbre encara que ell mateix la cicatritzarà, i tot i que és un mètode més car i més lent l’avantatge és que és una alternativa menys contaminant i és molt recomanable a zones d’especial sensibilitat com ara escoles o llars d’infants”.