Ucraïna
Un moment dels 5 minuts de silenci guardats aquest migdia en solidaritat amb el poble ucraïnès

L’Ajuntament de Gavà ja està rebent peticions de ciutadans per veure com poden ajudar als refugiats ucraïnesos que estan fugint del seu país a causa de la guerra. Així ens ho ha confirmat aquest matí Gemma Badia, alcaldessa de Gavà: “Des de Gavà, amb un sentit de solidaritat, tenim moltes ganes de fer coses, i és cert que s’estan rebent moltes peticions sobre com podem ajudar, com podem acollir, com podem enviar material”.

Segons explica Badia, Gavà ja ha creat un protocol d’acollida que s’ha dissenyat “amb diferents institucions de Catalunya i també amb les ONGs gavanenques”, i ara “el que volem és vehicular-lo d’una manera conjunta, unida, per tal que sigui més efectiu”.

En aquesta línia d’acció, l’alcaldessa ha destacat que “ens hem fet ressò dels contes bancaris on es poden fer aportacions econòmiques perquè ens han recomanat sobretot aquest tipus de solidaritat, ja que és la via que millor garanteixen que l’ajut arriba a destí. Una vegada allà, amb els diners ells ja fan l’avituallament de necessitats més concretes, i això és més efectiu que tota la feina logística d’haver de repartir, classificar, i portar-ho allà”.

L’alcaldessa ha recordat que a Gavà hi ha censat més d’un centenar de persones d’origen ucraïnès, i “hem de tenir en compte totes aquelles famílies que ens arribaran, perquè segurament en alguns casos aquestes 100 persones voldran acollir o portar familiars seus a Gavà”. En aquest sentit, Badia ens ha confirmat que “estem treballant en aquesta qüestió, perquè també volem estar preparats per tota aquella gent que vulgui participar en l’acollida de persones a casa seva, estem veient com vehicular aquesta cooperació i com fer un seguiment”.

Gemma Badia ha fet aquestes declaracions avui al migdia després dels 5 minuts de silenci que s’han guardat davant l’edifici consistorial, un acte de rebuig ciutadà vers la invasió d’Ucraïna per part de les forces militars russes que ha estat promogut per la Federación Española de Municipios y Provincias. L’alcaldessa ha qualificat aquesta com “una invasió absurda i injustificada que mereix el rebuig total i absolut i que demanda també que siguem el més solidaris possible”.

Badia ha presidit l’acte juntament amb la majoria de membres del plenari, treballadors de l’Ajuntament, i ciutadans anònims que s’hi ha volgut sumar. L’alcaldessa posa de manifest que la guerra “és una crisis molt forta, ja estem veient a la televisió les imatges de les ciutats destrossades”.

Badia ha destacat que la guerra a Ucraïna “està generant no només un problema humanitari molt greu, sinó també la sortida de refugiats que ja arriben als dos milions i es preveu que siguin finalment 5 milions, persones que estan fugint d’aquell país amb el consegüent trencament de famílies”.

L’alcaldessa admet que les sancions econòmiques que està imposant Europa a Rússia “potser tenen algun efecte a l’hora de dissuadir”, però destaca que “el més important és que la Unió Europea estigui unida i rebutgi en conjunt el que està passant”.